ЄС підтримуватиме Україну стільки, скільки буде потрібно

143

На сьогоднішній день ЄС та його країни-члени надали Україні понад 82 мільярди євро. “Європейський Союз продовжуватиме надавати потужну фінансову, економічну, гуманітарну, військову та дипломатичну підтримку Україні та її народу стільки часу, скільки буде потрібно”, – заявили лідери ЄС у своїх сьогоднішніх висновках.
ЄС та його держави-члени продовжуватимуть надавати стійку військову підтримку Україні, в тому числі через Європейський фонд миру, позабюджетний фонд для запобігання конфліктам та розбудови миру, місію військової допомоги Україні та двосторонню допомогу.

Щоб допомогти Україні задовольнити її найнагальніші військові та безпекові потреби, лідери ЄС наголосили на необхідності прискорити постачання боєприпасів, ракет та систем протиповітряної оборони. ЄС також сприятиме виконанню майбутніх зобов’язань перед Україною у сфері безпеки.

Лідери ЄС заявили, що росія та її керівництво повинні понести повну відповідальність за ведення агресивної війни проти України та інші найтяжчі злочини згідно з міжнародним правом, закликавши продовжити роботу над створенням трибуналу для судового переслідування злочину агресії проти України, а також над створенням майбутнього механізму компенсації.

Вони також наголосили на необхідності подальшого посилення тиску на росію з метою послаблення її здатності вести війну, в тому числі шляхом подальшого посилення санкцій, їх повного та ефективного виконання та запобігання їх обходу, особливо щодо товарів з високим ступенем ризику.