Молодь Гніванської ОТГ взяли участь у Міжнародному марші за клімат у м. Київ 20 вересня 2019 року

83

20 вересня мільйони людей із 150 країн взяли участь у всесвітніх маршах за безпечний клімат.

В Україні така подія відбулася у м. Київ та об’єднала близько 2 тис. екосвідомих українців, серед яких і делегація Гніванської ОТГ у складі 50 учнів. На запрошення організації 350.org учасниками делегації від громади стали найактивніші учасники тренінгів «Школа екосвідомих гніванчан», які відбулися напередодні 14-15 вересня у рамках проекту  «Енергоефективний Гнівань – енергетична політика сталого розвитку міста Гнівань».

Колона масового маршу пройшла центральними вулицями столиці: від Михайлівської площі через Європейську і прямо до Адміністрації президента.

Мета – спонукати уряди країн виконувати свої зобов’язання міжнародної кліматичної угоди та реалізовувати дієву кліматичну політику в усіх державах, протистояти популізму чиновників, блокуванню важливих кліматичних рішень на саміті та у політиці кожної країни.

Ініціатори Маршу висунули ряд вимог до нового Уряду та Президента:

  • 100 % відновлюваної енергії. Заявити про національний курс переходу на 100% відновлюваних джерел енергії (ВДЕ) та поступово досягати його до 2050 року.
  • Сказати НІ викопному паливу! Відмовитись від будівництва нових електростанцій на викопному паливі і визначити шлях до повної декарбонізації економіки України.
  • Енергоефективність – пріоритет №1! Повною мірою використати потенціал енергозбереження в усіх секторах.
  • Припинити дотувати з державного бюджету промислове тваринництво, яке є одним з головних джерел викидів парникових газів.
  • Зеленому місту – зелений транспорт! Розвивати громадський електротранспорт та велоінфраструктуру у містах.
  • Сказати “Ні” одноразовому пластику! Заборонити використання, імпорт та виробництво одноразового посуду, пакетів.

Ці протестні акції приурочені до спеціального саміту ООН із питань клімату, що відбувся 23 вересня у Нью-Йорку. На ньому лідери з понад сотні країн зібралися аби продемонструвати конкретні плани по збільшенню їх національних внесків у Паризьку кліматичну Угоду. Держави мають реалізувати ціль по скороченню обсягу викидів СО2 на 45% до 2030 року та досягти нульових викидів парникових газів у 2050-му. Все це аби протидіяти глобальному потеплінню, що спричиняє руйнівні погодні катаклізми у світі. Саміт також відвідали представники української сторони та ініціаторка міжнародних страйків за клімат, швецька школярка Грета Тунберг.