Європейський Конгрес Українців цього року відзначатиме 75-річчя. Вчора вони організували тематичну онлайн-зустріч «2024: вирішальна битва з росією в Європі»

80

На заході були партнери та представники з інших країн. Кожен мав можливість поставити запитання чи висловити власну думку, як потрібно діяти. Крім цього, участь у конференції брали, зокрема, представники Єврорегіону «Дністер», Міжнародного агрокластеру «Дністер» та МГО «Україна – Польща – Німеччина».
Один зі спікерів, директор Українського центру безпеки та співпраці Сергій Кузан розповів, найперше за що бореться ворог – наш розум та свідомість, можливість впливати. Вони вже переконались, що ззовні тією зброєю, яка в них сьогодні є, не можуть подолати Україну. І цьогоріч обрали для себе іншу тактику: роз’єднати і знищити українців поодинці.
Він також зауважив, що цього разу в України є тил у вигляді всього Євроатлантичного простору. Всі чули про три доби, які давали провідні дипломати. І вони дійсно були збентежені діями і позицією союзників, які казали, що справа України вже вирішена.
Та все ж росіяни зіткнулись з тією проблемою, що у прямих боях їх динаміка є від’ємною. Тобто темпи виготовлення танків та іншої військової техніки і її розконсервування нижчі, ніж знищення нами цієї техніки.
Так, за 1,5 роки ми знизили їх військовий потенціал на 50%. За 2024-й рік і половину 2025-го року, за умови, що в нас буде зберігатись така сама динаміка у зброї і ми так само знищуватимемо їх техніку, то ми знівелюємо весь російський військовий потенціал.
За словами Сергія Кузана, наразі серед завдань росіян – втрутитись у всі вибори в країнах Європи, просувати наративи ізоляціонізму тощо. Тому мешканці європейських країн мають тиснути на свою владу для допомоги Україні.