Мери за економічне зростання: Молдова запровадила Офіцерів української дружби в 14 муніципалітетах

87

Мери за економічне зростання: Молдова запровадила Офіцерів української дружби в 14 муніципалітетах
Кілька муніципалітетів по всій Молдові минулого місяця почали пілотувати нову посаду у своїх ратушах – Українського офіцера дружби. Цей спеціаліст сприятиме соціальній інтеграції українських біженців та їх взаємодії з різними структурами в Республіці Молдова.
Нові співробітники працюватимуть у 14 населених пунктах, які є учасниками ініціативи «Мери за економічне зростання» (M4EG), що фінансується Європейським Союзом і виконується Програмою розвитку ООН (ПРООН).
Українські Офіцери Дружби діятимуть у Бельцах, Кахулі, Каларашах, Керпінень, Чадир-Лунга, Цимішлі, Копчаці, Дондушанах, Дрокії, Паланці, Селеметі, Стрешенах, Теленештах та Унгенах.
«Ці працівники відіграватимуть надзвичайно важливу роль у сприянні згуртованості громади. Вони мають сприяти інклюзивному та сприятливому середовищу, гідності, правам і добробуту всіх людей, незалежно від їхнього середовища чи обставин», — сказав Валентин Кроітору, координатор проекту.
Перший тренінг для майбутніх працівників відбувся за підтримки Конгресу місцевих влад Молдови (CALM). Після пілотного проекту CALM розробить набір рекомендацій для місцевої та центральної адміністрації щодо створення таких підрозділів в інших населених пунктах країни.
У відповідь на приплив українських біженців до Молдови ініціатива «Мери за економічне зростання» (M4EG) провела швидку оцінку для визначення потреб місцевої влади та надала екстрену підтримку 14 населеним пунктам. M4EG також сприяв ініціативам з підтримки зайнятості, включаючи ярмарки вакансій, допомагаючи 71 біженцю в їхніх спробах знайти роботу. Крім того, ініціатива запустила грантову програму «Відповісти та відновити» для вирішення нагальних і довгострокових проблем. Ці зусилля були доповнені заходами зі згуртування громади та покращенням доступу до державних послуг, встановленням точок доступу Wi-Fi, а також курсами румунської мови та професійної підготовки для сприяння соціально-економічній інтеграції біженців.