Від руїн до розбудови та відновлення України. Як ПРООН та міжнародна спільнота прагнуть допомогти Україні відбудуватися якнайкраще

153

Після руйнівного вторгнення РФ в Україну з’явилася можливість не просто відбудувати країну, а зробити це якнайкраще. Попри безпрецедентні виклики та масштаби руйнування, держава продовжує функціонувати на високому рівні та надавати послуги своїм громадянам.
У складних умовах, але за підтримки міжнародних партнерів, таких як Програма розвитку ООН (ПРООН), Україна впроваджує філософію «Відбудувати краще, ніж було», або BBB (Build Back Better). Ця філософія, якою ПРООН керується впродовж десятиліть, особливо у післявоєнних умовах та у періоди після катастроф, спрямована на те, щоб суспільства виходили з криз більш сильними, справедливими та краще підготовленими до майбутнього.
Темою 78-ї сесії Генеральної Асамблеї Організації Об’єднаних Націй, яка відбулася 18-26 вересня 2023 року, є «Відновлення довіри та глобальної солідарності: прискорення дій щодо Порядку денного до 2030 року та його Цілей сталого розвитку задля забезпечення миру, добробуту, прогресу та стійкості для всіх». Це глибоко резонує з поточною ситуацією в Україні, коли відновлена увага до питань довіри, солідарності та реалізації Порядку денного до 2030 року, який слугує маяком для амбітних цілей нації щодо відновлення країни.
ООН та ПРООН особливо наголошують на необхідності підвищення енергоефективності в усіх секторах в процесі відновлення України та сприяємо використанню децентралізованих відновлюваних джерел енергії для підвищення гнучкості енергетичної системи, а також її стійкості та екологічності. Життєво важливими є інвестиції в «зелені» проєкти, спрямовані на розвиток «зеленого» транспорту, сталого сільського господарства, біозбереження, ресурсів екосистем та раціонального поводження зі сміттям – вивезення залишків зруйнованих під час війни будівель та їх переробка для повторного використання в інших проєктах, наприклад, для ремонту доріг. Крім того, ми працюємо з Урядом України над розробкою фінансових інструментів і ресурсів для підтримки цих реформ і перетворень.
Основна увага ПРООН у сфері відновлення в Україні зосереджена на «зеленому» відновленні та сталому розвитку. Ремонт інфраструктури, зокрема шкіл, лікарень і житлових будинків, що здійснюється у партнерстві з ПРООН, спрямований на забезпечення інклюзивності, екологічної сталості та енергоефективності. Такі заходи, як наприклад, покращення систем опалення та скорочення споживання енергії сприяють екологічній сталості, а також призводять до економії коштів.
“Наші зусилля спрямовані на ремонт критично важливої енергетичної інфраструктури та очищення звільнених територій від завалів і вибухонебезпечних предметів, що дає змогу задовольнити нагальні потреби і водночас прокласти шлях до ширшого і більш довгострокового розвитку”.

Джерело: https://www.undp.org/uk/ukraine/blog/vid-ruyin-do-rozbudovy-stiykosti-i-vidnovlennya-ukrayiny