Розповідаємо про туристичні родзинки Вінниччини! Хмільник

362

Хмільник — Центр Хмільницького району Вінницької області, значний історичний центр Поділля, важливий туристичний осередок країни.
Перша письмова згадка про м.Хмільник датується 1362 роком. Йдеться про те, що литовський князь Ольгерд, розбивши татар на річці Синіх Водах, оволодів невеликим поселенням Хмільником, яке знаходилось за 6 км від Чорного шляху, яким рухались татарські й турецькі орди, було воротами на Поділля з північного сходу.
Хмільник – єдиний в Україні радоновий курорт, тутешня вода має унікальні цілющі властивості.
Хоч і м.Хмільник славиться як курортне містечко, однак вона також має багато цікавих туристичних місць, зі своєю багатою історією, про деякі з яких ми і розповімо.

Палац графа Ксідо
Хмільник має на своїй мапі дорогоцінну перлину – палац графа Ксідо. Цей архітектурний ансамбль зберігає у своїх стінах багато спогадів про різні часи.
Понад Бугом, на високому пагорбі стоїть досить цікавий замок. Назва його вказує, що власником був граф Ксідо, але за іронією долі він так і не жив тут жодного дня.

Історія
Палац графа Ксідо з’явився на місці старого замку Хмільника у 1911–1915 роках. Проект цієї грандіозної будівлі створив академік Іван Фомін. Місце для неї було вибране не випадково: над берегами Південного Бугу, які додають місцевості особливого колориту, в оточенні старих фортечних мурів. Палац мав стати родинним гніздом для Ксідо та його дружини (некрасивої та глухонімої доньки місцевого багатія), тому будівництво його планували з розмахом. За взірець було взято литовський оборонний замок (17 ст.). Стиль – неоготика. Головна особливість проекту – величезна вежа, що зберіглася й сьогодні. Завдяки сміливості архітектурних думок та планів один будинок поєднав у собі парадну частину з білосніжною колонадою та другий фасад, так званий річковий – брутальний, гранітний. На початку 20 століття будівництво припинили, бо прийшла війна…

У буремні часи стіни будівлі бачили школу, використовувалися у якості складських приміщень та навіть застінків НКВС. Але згодом життя налагоджувалося, а у палаці зробили готель – майже те, для чого його й збудували. Сьогодні тут є краєзнавчий музей, а також чудовий міст, що за стилістикою нагадує венеціанські.

Як дібратися?
На авто У Хмільнику слід рухатися проспектом Свободи (він у місті є частиною автодороги Т0610). Неподалік від пам’ятника афганцям потрібно повернути на вулицю Шевченка, поряд із якою й розташований палац. Замкова башта, палац Ксідо і костел стоять фактично поруч.
Адреса: м Хмільник, вул. Шевченко, 1

Католицький костел Пресвятої Трійці
Католицький костел Пресвятої Трійці один з перших та найбільших на Поділлі, заснований у 1603 році в Хмільнику, який в кінці XVI сторіччя був значним центром протестантизму.

Майже 70 років костел виконував свою головну місію – був місцем для молитов та церковних подій. Але коли на Поділля прийшли татари та турки, доля будівлі змінилася, було багато руйнувань, пожеж. Цікаво, що наприкінці свого правління турки використали будівлю за її призначенням та облаштували у ній мечеть. Після того, як завойовники пішли, багато будівель знищив вогонь, на жаль, костел Пресвятої Трійці також був серед втрат.

Храм постраждав під час Визвольної війни, потім був сильно пошкоджений під час турецького панування в кінці XVII століття. Капітально відремонтований і розширений коштом Михайла Залеського, переосвячений в 1728 році під назвою Усікновення голови Івана Хрестителя.

Остання реконструкція проведено на початку XX століття. В інтер’єрі храму в стилі тосканського бароко зберігся олійний живопис початку XX століття.

Нині це діючий римсько-католицький костел Пресвятої Трійці Кам’янець-Подільської дієцезії.

Як дістатися?
Автотранспортом по трасі Т0610 (Любар — Хмільник — Лука-Барська — Бар — Нова Ушиця), що прямує через Хмільник в тому числі по проспекту Свободи, на куту якого з вул. Шевченко 7 розташований цей давній католицький храм.

#ТуристичнийЄврорегіон #Хмільник