Голова Єврорегіону «Дністер» Сергій Татусяк взяв участь в роботі Конгресових слухань з питань розвитку транскордонного співробітництва, законодавчого внормування участі місцевого самоврядування у транскордонному співробітництві

151

Голова Єврорегіону «Дністер» Сергій Татусяк взяв участь в роботі Конгресових слухань з питань розвитку транскордонного співробітництва, законодавчого внормування участі місцевого самоврядування у транскордонному співробітництві🇪🇺🇺🇦

Основними питаннями слухань були: транскордонне співробітництво – стан і шляхи активізації розвитку та вдосконалення законодавства, а саме – про проект закону щодо вдосконалення участі місцевого самоврядування у транскордонному співробітництві.
Організатором заходу виступив Офіс Конгресу місцевих та регіональних влад при Президентові України у співпраці із Закарпатською військовою адміністрацією та ГО «ДІЙСНО».

Захід об’єднав учасників з Вінницької, Волинської, Закарпатської, Львівської, Одеської, Чернівецької обласних військових адміністрацій, представників органів місцевого самоврядування зазначених регіонів, народних депутатів України, експертів та голів Єврорегіонів.

«Сьогодні ми говоримо про транскордонну співпрацю. І це переважно стосується п’яти областей: Львівська, Волинська, Закарпатська, Івано-Франківська, Чернівецька. А як же всі інші області України, як їм діяти? Для нас дуже важливо, щоб міжрегіональна співпраця була поширена на ВСІ області України. Торік у грудні на запрошення польських колег я брав участь в роботі Конгресу транскордонної співпраці в м.Брюссель. Вони схвально відгукнулися на нашу пропозицію, що не тільки прикордонні області мають брати участь в транскордонних програмах, а й вся Україна, тому що ми живемо в такий час, де активізація грантової діяльності мусить діяти по всій Україні.

Єврорегіон «Дністер» створений в результаті підписання Угоди Урядів України та Молдови.

Ми довго шукали формат юридичного статусу організації, але, на жаль, не змогли знайти, тому що ні ограни місцевого самоврядування, ні виконавча влада не можуть створювати спільні підприємства з організаціями громадянського суспільства.

Втім, вихід ми таки знайшли: створили громадську організацію, яка сьогодні досить ефективно співпрацює з нашими партнерами закордоном. За час своєї діяльності Єврорегіон «Дністер» має досягнення: підписані Угоди з європейськими Єврорегіонами, напрацьовані понад 300 Угод між територіальними громадами, бізнесом та громадськими організаціями України та країн Європи. Тільки Вінницька область має Угоди з десятьма воєводствами Республіки Польща!

На сьогоднішній день після адміністративно-територіальної реформи в Україні ми по-новому переглядаємо ці угоди, продовжуємо шукати партнерів та активно працюємо. Але нам потрібна законодавча база врегулювання цієї діяльності. Це те, що в цьому проекті закону щодо вдосконалення участі місцевого самоврядування у транскордонному співробітництві, практично я й знайшов.

Це істотний крок вперед, тому я переконаний, що він має велику перспективу для нашої майбутньої співпраці!» – сказав у своєму виступі Сергій Татусяк