Молдова: ЄС створив громадянську місію для зміцнення сектору безпеки

113

24 квітня Рада Європейського Союзу заснувала Місію партнерства ЄС у Республіці Молдова (EUPM Moldova).
Мета цієї громадянської місії – зміцнити сектор безпеки країни, покращити кризове управління та протидію гібридним загрозам, включаючи кіберсферу.
«Молдова – одна з країн, які найбільше постраждали від наслідків повномасштабного вторгнення Росії в Україну. Ми також помічаємо спроби Росії дестабілізувати Молдову, що продовжуються і посилюються, за допомогою гібридних атак, – сказав Жозеп Боррель, верховний представник ЄС із закордонних справ і політики безпеки. – Розгортання нової місії – ще одне важливе свідчення підтримки ЄС за нинішніх складних обставин».
Місія надаватиме консультації щодо розробки стратегій та визначатиме сфери, які необхідно посилити за рахунок раннього попередження, виявлення, встановлення причин загроз та реагування на них.
Місія працюватиме щонайменше два роки, а її оперативний штаб перебуватиме у Молдові. Керуючий директор відділу цивільного планування та поведінки Європейської служби зовнішніх зв’язків Стефано Томат здійснюватиме спільне керівництво Місією. Найближчим часом буде призначено главу Місії.