Україна приєдналася до Механізму цивільного захисту ЄС

84

20 квітня Україна стала країною-учасницею Механізму цивільного захисту ЄС – європейської структури, яка допомагає країнам, які постраждали від стихійних лих.
Єврокомісар із кризового управління Янез Ленарчич 20 квітня відвідав Київ, щоб офіційно підписати від імені ЄС угоду про надання Україні членства у Механізмі.

З початку війни Росії проти України у лютому 2022 року Механізм цивільного захисту ЄС став спрямовувати Україні екстрену допомогу з усієї Європи. У рамках цієї найбільшої та найтривалішої операції в країну було доставлено понад 88 тис. тонн рятувального обладнання, продуктів харчування та медикаментів.
Нещодавно ЄС виділила Україні понад 1 тис. електрогенераторів зі стратегічних запасів rescEU. Тепер, як повноправний член Механізму,
Україна також зможе сама спрямовувати допомогу іншим країнам.
Також ЄС виділив Україні ще 55 млн. євро на гуманітарну допомогу на додаток до 145 млн. євро, вже наданих раніше цього року. Нове гуманітарне фінансування буде спрямоване на підготовку до наступної зими.

Під час свого візиту в Україну Ленарчич також заявив, що цього року ЄС збільшить фінансування на розмінування країни, «підтримає розмінування територій, навчить фахівців і громадян і допоможе постраждалим». Минулого року ЄС виділив майже 20 млн євро на розмінування.