Євробарометр: громадяни ЄС рішуче підтримують Україну

87

Останнє опитування «Стандартний Євробарометр», опубліковане 23 лютого, майже через рік після повномасштабного вторгнення Росії в Україну, свідчить про міцну солідарність європейців з Україною.

Загалом 91% респондентів погоджуються з наданням гуманітарної допомоги, а 88% виступають за прийняття в ЄС українців, які рятуються від війни. Надання фінансової допомоги Україні схвалюють 77% опитаних. Водночас запровадження економічних санкцій проти уряду, компаній та фізичних осіб Росії підтримують 74% респондентів. Європейці також продовжують виступати за заборону мовлення російських державних засобів масової інформації (67%) і за фінансування з боку ЄС закупівлі й постачання військової техніки в Україну (65%).

Загалом більшість європейських громадян (56%) залишаються задоволеними реагуванням Європейського Союзу на вторгнення Росії в Україну.
Громадяни ЄС також переважно підтримують пришвидшення енергетичного переходу, зокрема інвестиції у відновлювану енергетику та заходи щодо зменшення залежності ЄС від російських джерел енергії.

Опитування «Зима 2022-2023 рр. – стандартний Євробарометр» проводилося шляхом особистих та онлайн-інтерв’ю з 12 січня до 6 лютого 2023 року. Загалом було опитано 26 468 громадян ЄС у 27 державах-членах ЄС.