Віктор Сеу: « Жозеф Жуберт мав рацію, який казав, що «метою аргументації чи бесіди не повинна бути перемога, а прогрес»

134

Наслідуючи події, які розгортаються воістину з шаленою швидкістю, ми майже не помітили, як минули перші два місяці 2013 року. Це не заважає нам, у розмові з Віктором Сеу, головою району Сорока, ще раз підсумувати рік, що минув, і дізнатися з першоджерела, якими є пріоритети наступних місяців…

− Пане голово, я б попросив вас розповісти про найважливіші успіхи району Сорока за останній рік, про те, як вони вплинули певною мірою на наше з вами життя.

− 2012 рік для мене, а також для всіх інших був роком повним успіхів і не лише з проблемами та їх вирішенням, радощами та прикрощами. Безсумнівно те, що ми всі працювали та доклали зусиль, щоб зробити багато гарного для розвитку району Сорока, і керівництво району, і фахівці з апарату голови, управлінь, відділів та служб районної ради, які довели свій професіоналізм, компетенцію та вірність. Було нелегко, тому що були виявлені проблеми у багатьох областях: в освітній системі, охороні здоров’я, зросли ціни на продовольчі продукти та енергоресурси, триває нестача робочих місць, посуха… Але незважаючи на це, ми йшли вперед, і можна відчути зміни, що сталися у кожному окремому закладі, у кожному населеному пункті, на рівні району та всієї країни.

Ми доклали зусиль для того, щоб правильно і ефективно розпорядитися публічними грошима. Не секрет, що районний бюджет обмежений, а проблем, які потребують вирішення, набагато більше, ніж фінансових можливостей. Тому ми шукаємо додаткові кошти, що нам вдається шляхом залучення іноземних інвестицій та проектів. Довіра до районної ради Сорока з боку донорів, її позитивний імідж на національному та міжнародному рівні – це важливий фактор, що забезпечений діяльністю всіх компонентів.

У районі Сорока протягом минулого року відбулося безліч заходів, які, на мою думку, залишили свій позитивний слід. Я згадаю лише деякі: 2 лютого 2012 року у Києві ми підписали договір про створення Єврорегіону «Ністру» разом із представниками адміністрації регіону Вінниця, з боку України, та керівниками шести районів Республіки Молдова; у період 10-13 жовтня 2012 року було представлено Єврорегіон «Ністру» у Брюсселі, включаючи район Сорока; 21 листопада 2012 року в Яші відбулася церемонія підписання договору про співпрацю регіонів «Ністру» та «Сірет-Прут-Ністру».

Іншим важливим заходом став візит послів країн членів ЄС у Республіці Молдова на чолі з Дірком Шубелем. У червні з робочим візитом у районі Сорока побував представник Агентства Німеччини з Міжнародної співпраці GIZ – Філіп Йохансен. “Фестиваль Яблука” також став масштабним заходом. Разом з керівництвом району та жителями району Сорока у святі брали участь і гості: прем’єр-міністр РМ Владислав Філат, міністр сільського господарства, Василь Бумаков, Надзвичайний та Повноважний Посол Росії у Республіці Молдова Фаріт Мухаметишин, Надзвичайний та Повноважний Посол Румунії у Кишиневі Марі Єврорегіону “Ністру” Сергій Татусяк, голова Єврорегіону “Сірет-Прут-Ністру” Драгош Мандаке, делегації з Румунії, України, Росії, а також районів Республіки Молдова. Разом з головою повітової ради Бузеу, Маріаном Крістінел Бижиу, ми підписали договір про співпрацю та братерство з повітами Бузеу, Румунія та районом Сорока, Республіка Молдова. Для реалізації плану дій районної ради Сорока було організовано візит щодо обміну досвідом районних радників, призмарів та начальників управлінь, відділів та служб до Румунії, Ботошань.

У ході візиту було підписано Декларацію про наміри співпраці між повітами Ботошань та районом Сорока. У 2012 році, 18 травня, стартував проект «Середньовічні коштовності: Фортеці Сучава — Хотин — Сорока», проект на який ми довго чекали… Цей список можна продовжити, і я вас запевняю, що кожна подія була по-своєму цікава, нелегка організувати, але тоді коли в тебе за плечима команда, і ти знаходиш підтримку та розуміння у радників, все можна вирішити. Найбільшим успіхом вважаю те, що кожна частина районної ради чесно працювала з віддачею в реалізації поставлених завдань, а радники з альянсу, а також з опозиції підтримали їх своїми рішеннями.

− Чого Ви очікуєте, і чого слід очікувати нам, тим, хто не втрачає надії на краще у 2013 році, включно в галузі просування реформ та розвитку відносин на багатьох планах, зовнішніх та внутрішніх?

− На тлі того, що відбувається в країні, найбільше я бажаю собі особисто та всім людям спокою, політичної стабільності, бо найскладніше працювати у напруженій ситуації. Хоча добре, якби кожен знав своє місце та виконував робочі обов’язки. Тільки так ми можемо сподіватися на порядок, стабільність та нормальне життя. Нас обрали люди, і наша мета служити на їхнє благо. Ми повинні вирішувати їхні проблеми, яких більше, ніж можливостей вирішення. Впровадження реформ – складний процес, але необхідний. Ми намагаємося переконати в цьому громадян, хоча іноді ми лише миримося з вимогами. Наприклад, особисто я проти оптимізації навчальних закладів, але мені довелося змиритися з вимогами Міністерства освіти і докласти зусиль, щоб ця процедура пройшла якомога безболісніше. Якщо говорити про розвиток зовнішніх і внутрішніх відносин, ми спробуємо залучити інвестиції для впровадження нових проектів шляхом підписання нових договорів про співпрацю, чесним шляхом, якщо хочете, і нашим серйозним ставленням до службових обов’язків, а також щодо партнерів.

− Пане Сеу, на Вашу думку, які наші запаси слід використовувати для того, щоб отримати кращі результати в різних сферах діяльності?

− Республіка Молдова має винятковий людський потенціал, його використання допоможе вирішити безліч проблем. Треба більше спілкуватися, тому що ми живемо в час, коли науково-технічний прогрес поглинає нас, ми губимося в соціальних мережах, закриваємось у своєму світі, з якого не помічаємо елементарних речей. Ми купаємося у власних проблемах, звинувачуємо всіх, хто навколо нас, без того, щоб спробувати зробити елементарні речі, щоб їх вирішити. Ми живемо в часі, коли мало працювати і виконувати службові обов’язки… Кожен із нас має особисто підключитися до суспільного життя, висловити свою ініціативу. Ніхто не прийде до Республіки Молдова, щоб вирішити наші проблеми. Допомогти — так, але зрештою ми маємо самі все зробити, ні я, ні мої заступники, ні радники, а кожен із нас на своєму місці. Ми адмініструємо, а розвиток та добробут залежить від кожного.

− І останнє питання. У світлі подій, що відбуваються в республіці останнім часом, якими є ваші відносини з іншими членами районної адміністрації?

− На рівні районної ради Сорока ми дійшли згоди із заступниками Володимиром Нікуце та Борисом Івасем працювати як ми і працювали. Не кажу, що між нами немає розбіжностей, але ми їх обговорюємо, аналізуємо і намагаємося знайти рішення. Я вже казав, що чим більше ми спілкуємось, тим краще ми один одного розуміємо. Жозеф Жуберт говорив: «метою аргументації чи розмови має бути не перемога, а прогрес».