Громади Вінниччини готові до співпраці з європейськими партнерами

121

Вапнярський селищний голова Олександр Горенюк зазначив, що співпраця з міжнародними партнерами за посередництвом “Єврорегіону Дністер” вже показала гарні результати:

“Є досить серйозні наміри щодо залучення міжнародного співробітництва, грантової політики. Ми до цього часу досить тісно співпрацювали з “Єврорегіоном Дністер”, отримали за їх сприяння і прописали проект на отримання сміттєвозу і сміттєвих баків, отримали можливість участі в навчальній поїздці для представників органів місцевого самоврядування по країнах Європи у вивченні досвіду поводження з твердими побутовими відходами”, — сказав Олександр Горенюк.

Громадська діяльність для розвитку та євроінтеграції

Микола Родіонов передав вітання від голови організації Сергія Татусяка та розповів про діяльність МГО “Україна — Польща — Німеччина”. Ця організація за попередні роки своєї роботи заключила понад 250 угод про співпрацю між населеними пунктами Вінницької області та гмінами, повітами і воєводствами Республіки Польща.

“За понад 20 років розбудови громадянського суспільства на Вінниччині ми зрозуміли, що європейські країни живуть добре, тому що дотримуються принципу: бізнес, влада і громадянське суспільство — це спільні ланки, які діють не порізно, а на рівних. Ми — поза політикою, ми просто маємо низку громадських організацій, які за ці два десятки років створили собі репутацію в Європейському Союзі впевнених, конструктивних, ділових лідерів, які могли би вирішувати питання”, — розповів директор “Єврорегіону Дністер”.

Він зазначив, що ці процеси могли початися в Україні набагато раніше, якби їх не гальмували ще на початку 90-х років.

“Тоді стартові можливості України і Польщі були однакові і Європейський Союз тоді і Польщі і Україні запропонував європейський вибір. Але якщо там були лідери держави, не було корупції і Європа дала 60 мільярдів євро на децентралізацію, то у нас через довгі роздуми і ностальгію за минулим лише через 30 років до цього дійшли”, — зауважив Микола Васильович.

Як територіальна громада може отримати міжнародну допомогу

Він також додав, що єдиний шлях до європейської підтримки лежить через підписання угод про партнерство з містами, гмінами, повітами та воєводствами Польщі, а також регіонами і населеними пунктами Молдови, румунії та інших європейських держав.

Саме зараз у громад з’явився шанс створити навколо себе найкращі умови для життя своїх мешканців. Цьому сприяє децентралізація.

Микола Радіонов нагадав про відновлення угод про співпрацю між 63 територіальними громадами Вінниччини та пошук партнерів у Польщі, які готові грантові кошти Європейського союзу спрямувати на розвиток партнерських громад.

Також розповів про проект “Безпечна територіальна громада”, завдяки якому у співпраці з польськими партнерами на Вінниччині почали формуватися і комплектуватися добровольчі рятувальні дружини.

Наразі ведуться переговори з польською гміною Грабів, що у Лодзькому воєводстві, щодо заключення угоди про партнерство з Вапнярською територіальною громадою. Паралельно польська сторона вже готує проекти по обміну молоддю та культурно-просвітницьких програмах для школярів з Вапнярської ТГ.