Перший європейський дитячий садок у Гнівані – за підтримки ЄС громада оновлює заклади міста

294

За підтримки Європейського Союзу у місті Гнівань комплексно оновили дитячий садок №3 «Сонечко». Відтак 74 дошкільнят розпочнуть новий навчальний сезон у комфортніших умовах, а місцева влада очікує, що витрати теплової енергії скоротяться на 70% від показників 2018 року.

Це перший із 4-х дошкільних навчальних закладів міста, які будуть модернізовані у рамках проєкту «Енергоефективний Гнівань – енергетична політика сталого розвитку міста Гнівань».

«Наш заклад дуже потребував оновлення. Це адаптована будівля 1948 року і за час її експлуатації не проводилося жодного капітального ремонту, а лише «латкові» поточні роботи за кошти місцевого бюджету та фінансової підтримки батьків та спонсорів. Через відсутність вентиляції, а відтак і циркуляції свіжого повітря, діти часто хворіли. Сьогодні в кожній кімнаті садочку – система вентиляції», – розповідає завідувачка дитячого садка №3 Марина Яросевич.

Дитячий садок дійсно важко впізнати – півстолітня будівля виглядає абсолютно новою і всередині, і ззовні. Креативні ідеї для дизайну належать дружньому колективу закладу. Фасад символічно пофарбовано у жовтий колір з малюнками сонця та комашок, а кожна кімната по-своєму особлива з новими меблями та матеріалами для навчально-виховного процесу.

«Від старої будівлі цього дитсадка залишилися лише стіни! Ми встановили нові системи опалення та вентиляції, замінили всі вікна та двері на нові енергоефективні, реконструювали дах, утеплили стіни, горищне перекриття та цоколь, модернізували внутрішнє освітлення та встановили зовнішні ліхтарі на сонячних батареях. Окрім  робіт, передбачених проектом, ми прийняли рішення додатково провести внутрішній ремонт, аби комплексно оновити цей заклад. Звісно, це вимагало додаткового часу для будівельних робіт, але пріоритетом для нас була і є якість», – коментує міський голова Володимир Кулешов.

До облаштування інфраструктури на території дитячого садка долучився і місцевий бізнес. Це суцільний інтерактивний простір для дітей: тут можна вивчати правила дорожнього руху, абетку, навчатися рахувати, створені численні ігрові зони від звичних «Класиків» до гри у шашки. Педагоги також навчатимуть вихованців сортувати сміття – для цього встановлені сміттєві баки при вході. Ініціативний колектив дитячого садка також  плідно попрацювали над ландшафтним дизайном. Усе подвір’я прикрашене зеленими насадженнями та квітниками, а на задньому дворі діти доглядатимуть за власною овочевою грядкою у формі клумб-човнів.

«Перший день нашого сина Владислава у садочку пройшов чудово! Дитина задоволена і сповнена позитивними враженнями. Вдома він усім розповідає, що його садочок найкращий, дуже красивий та різнокольоровий.», – розповідає мама вихованця ДНЗ№3 Олександра Сіроха.

«Хочу висловити щиру подяку усім, хто долучився до модернізації садочку «Сонечко»! Світлий, яскравий та сучасний! Тепер в садочку затишно та комфортно і я з радістю щоранку приводжу свою дитину.», – також ділиться враженнями Інна Бурак.

Нагадуємо, що всього у рамках проєкту  «Енергоефективний Гнівань – енергетична політика сталого розвитку міста Гнівань» за підтримки ЄС запланована термомодернізація 4-х із 5-ти дошкільних закладів м. Гнівань. Наразі, будівельні роботи тривають у ДНЗ №1, який удвічі більший. У закладі завершені зовнішні роботи, а всередині будівельники повністю замінюють підлогу, стелю та стіни. Восени також заплановано закінчити модернізацію ДНЗ №4 та №5.

Такий комплекс заходів проєкту дозволить не тільки підвищити комфорт для діток та вихователів, але економити теплову та електричну енергії. За попередніми підрахунками, річне споживання енергії дитсадками зменшиться на 70 % від базового рівня.  У грошовому еквіваленті – це економія близько 1 мільйона гривень у рік. На 200 тон щороку також зменшаться викиди вуглекислого газу – потрібно понад 900 000 дерев, аби поглинути таку кількість СО2.

Проєкт фінансується Європейським Союзом в рамках ініціативи EU4Energy та програми «Угода мерів – Демонстраційні проєкти» та реалізується Гніванською міською радою у партнерстві з Громадською організацією «Єврорегіон «Дністер».

 

Слідкуйте за новинами проєкту на сайті та у соціальній мережі Facebook за посиланнями:

www.gnivan-miskrada.gov.ua/more_news2/

www.facebook.com/energyefficienthnivan/

www.instagram.com/energy_hnivan/