Програму “Безпечне середовище в громадах Вінниччини” обговорили в Тульчинському районі

128
Єврорегіон Дністер” в партнерстві з ГУ ДСНС України у Вінницькій області продовжує роботу з напрацювання програми безпечного середовища в громадах Вінниччини.
27.04.2021 року відбулася нарада-семінар в Тульчинському районі за участі голів територіальних громад, керівного складу ГУ ДСНС України у Вінницькій області, депутатів місцевих рад, представників громадських організацій та ЗМІ.
Учасників зібрання привітали голова Тульчинськоїї РДА Олександр Гаврилюк, голова районної ради – Василь Неборецький, голова громади Валерій Весняний Очільники району та міста окреслили місцеві перспективні проекти та плани, готовність об’єднувати зусилля для вирішення питання безпеки в районі та місті. Начальник ГУ ДСНС України у Вінницькій області полковник служби цивільного захисту Руслан Шевчук презентував діяльність управління в сфері цивільного захисту та поставив завдання щодо організації безпекових центрів та добровільних пожежних дружин в громадах, а також висвітлив зарубіжний та вітчизняний досвід в цих питаннях. Єврорегіон “Дністер” та МГО “Україна-Польща-Німеччина” має багаторічний досвід міжнародної співпраці, в рамках якої заключено більше 300 угод з польськими гмінами, повітами та воєводствами, молдовськими та румунськими територіальними громадами.
Голова Єврорегіону “Дністер” Сергій Татусяк закликав голів територіальних громад до відновлення багатосторонніх Угод з європейськими партнерами, зокрема з Республікою Польща в питаннях проектної та грантової роботи та детально зупинився на польському досвіді створення добровільних пожежних дружин в громадах.
Радник голови Вінницької обласної державної адміністрації Андрій Кавунець наголосив на необхідності об’єднання зусиль всіх гілок влади для реалізації програми безпечного середовища з урахуванням місцевих особливостей та викликів, які стоять сьогодні перед головами громад в цих та інших питаннях.
Вінниччина в цьому плані має задавати тон і ритм для всіх інших. В обговоренні питань порядку денного взяли участь: Сергій Чумак, голова ГО УНСО, який розповів про досвід в організації тероборони в громадах. Заступник Літинського голови територіальної громади Віталій Мельник поділився досвідом Літина в створенні безпечної громади, яка є однією з найкращих в області. Микола Кривоцюк, голова Шпиківської територіальної громади, розповів про формування пожежної дружини в Рахнах Лісових, яка діє з 2015 року.
По завершенню наради-семінару було підписано Угоду про співпрацю ГО “Єврорегіон “Дністер” з Шпиківською та Студенянською територіальними громадами.