Welcome to Dniester: Сороки, мальовниче молдовське містечко з багатою історією і природою

126

На березі Дністра в Молдові розташовується невелике місто з цікавою назвою – Сороки. Тут з часів Середньовіччя збереглася єдина фортеця, найстаріша у всій країні. Незабутнє враження у іноземних туристів виробляє циганський квартал, де проживають виключно представники цієї народності. На відміну від звичного уявлення життя кочівників, табори в Сороках не живуть під відкритим небом, а ведуть осілий спосіб життя в елітному районі міста. Їх особняки вражають своєю розкішшю і пишністю. Центральна частина Сорок не менш цікава, тут збереглися будівлі дев’ятнадцятого століття.

Серед туристів фортеця користується великою популярністю, тому щорічно сюди з’їжджаються десятки тисяч іноземних мандрівників. Спочатку фортеця являла собою дерев’яну будівлю, що служить оборонною спорудою. Згодом її замінила кам’яна будівля. При будові використовувався принцип «золотого перетину», завдяки чому фортеця в даний час є унікальним місцем не тільки в Молдові. У всій Європі немає подібного оборонної споруди, що зберігся до наших днів.

Разом з укріпленою фортецею вдалося зберегти військову церкву, зведену в давні часи безпосередньо над головними воротами. За формою Сорокська оборонна споруда нагадує коло діаметром тридцять вісім метрів. Всередині будівлі розташовані п’ять баштових конструкцій, кожна з яких має три рівні. Загальна висота фортеці становить близько двадцяти-двадцяти п’яти метрів. Для місцевих жителів ця пам’ятка є хранителем багатовікової історії міста, тому її зображення зустрічається на паперових купюрах з номіналом в двадцять леїв, а також на задній стороні молдавського посвідчення особи.

Примітним культурно-релігійною пам’яткою в Сороках є Свіча Подяки. За своїм поданням це висока баштова конструкція, виконана з каменю. Архітектор надав своїй архітектурній статуї форму свічки. Відкрито пам’ятник в четвертому році третього тисячоліття. Розташована «Свіча Подяки» на найвищій точці Бекірової гори. Всередині неї можна відвідати невелику каплицю, де встановлено священний іконостас. Щоб до неї піднятися, треба подолати шістсот сходинок, однак з цього місця відкривається приголомшливий вид на місто. Висота свічки становить двадцять п’ять метрів.

Ще однією визначною пам’яткою пишаються жителі Сорок. У центрі міського парку розташоване ще одне архітектурне творіння – фонтан. Своїми розмірами він похвалитися не може, проте його симпатичний і витончений вигляд приваблює туристів відпочити поблизу нього після виснажливої ​​прогулянки по місту. Діаметр басейну ледь перевищує десять метрів, дно вкрите блоками з мармуру, кожен з них має химерну форму. Взаємодіючи із струменями, вони наповнюють конструкцію чарами і таємничістю. В оточенні дерев і зелені на зручних лавках навколо фонтану завжди дуже багато туристів, які дуже люблять залишати в ньому монетки.

https://www.youtube.com/watch?v=m3jT8blu3RI

Відео взяте з сайту: https://www.youtube.com/channel/UCwaHNDGlcXd3wkIR4QuKVbw