Єврорегіон “Дністер” взяв участь в VII Придністровському Міжнародному інвестиційному економічному Форумі – 2019

63

10 жовтня 2019 року на запрошення Міністра економічного розвитку ПМР Сергія Оболоніка делегація Єврорегіону «Дністер» на чолі з головою Сергієм Татусяком взяла участь в Придністровському Міжнародному інвестиційному економічному Форумі – 2019. Форум триватиме в загальному три дні з 10 по 12 жовтня 2019р.

В рамках Форуму відбулись зустрічі з Юрієм Чебаном – Віце-президентом СПАПП, Володимиром Накулом, начальником Управління Рахункової палати ПМР по м.Рибниці і Рибницькому та Камянському районах, Корнєвим Сергієм, генеральним директором Молдавського металургійного заводу (ММЗ). А також відбулась зустріч з Сергієм Оболоніком, Міністром економічного розвитку ПМР та іншими учасниками Форуму.

ПМІЕФ-2019 – це дискусійний майданчик, про намір відвідати який заявили понад тисячу осіб. Представники органів державної влади і управління, ділових кіл, наукової спільноти, громадських об’єднань Придністров’я і зарубіжжя зібралися разом, щоб поділитися інформацією про економічний та інвестиційний потенціал республіки, обмінятися досвідом, озвучити пропозиції, укласти договори. Форум проходить в республіці сьомий раз. Вперше його провели у 2009 році. Починаючи з 2016-го захід став щорічним і проводиться під патронатом Уряду ПМР

ПМІЕФ-2019 зібрав представників Придністров’я, Молдови, України, Росії, Білорусі, Казахстану, Польщі, Румунії, Австрії, Ізраїлю, Франції, Німеччини, Італії, США – всього 22 країни світу. Місцем проведення VII Придністровського міжнародного інвестиційного економічного форуму став кіноконцертний комплекс «Тирасполь», кінозали якого на час перепрофілювали в зали пленарних засідань і дискусійних секцій. Робота Форуму ведеться паралельно у всіх залах. Тематика зустрічей найрізноманітніша: потенціал Придністров’я з точки зору розвитку торгово-економічних відносин з країнами СНД та ЄС, впровадження сучасних технологій в бізнес-процеси, туристичні тренди і їх застосування на території ПМР, інвестиції в IT-технології, підготовка затребуваних фахівців для вирівнювання балансу між попитом і пропозицією на ринку праці, взаємодія влади і бізнесу як основа соціально-економічного зростання, молодіжна політика, екологія та багато іншого.

На відкритті VII Придністровського міжнародного інвестиційного економічного форуму був присутній Президент ПМР. Вітаючи учасників, Вадим Красносельський зазначив, що Придністров’я, проводячи такий масштабний захід, з року в рік демонструє світові відкритість і готовність до конструктивної співпраці. Його мета – показати світові справжнє Придністров’я, розвіяти застарілі міфи, познайомити з придністровським народом, його історією, культурою, традиціями, розповісти про економічні можливості країни, продемонструвати інвестиційну привабливість. ПМР контактує з 90 країнами світу, що підтверджує зацікавленість міжнародної спільноти у взаємовигідній співпраці. Починаючи з 2017 року, оголошеного Роком підприємництва, держава і бізнес ведуть діалог на принципах партнерства, вживаються заходи, спрямовані на поліпшення інвестиційного іміджу республіки, серед яких прийняття закону «Про державну підтримку інвестиційної діяльності» і створення Агентства з інвестицій та розвитку. Вперше з 2012 року зафіксована позитивна динаміка капіталовкладень в економіку Придністров’я.