Ukraine Facility: ЄС узгоджує елементи нового механізму підтримки для України

95

10 січня посли країн-членів ЄС схвалили частковий мандат на переговори щодо пропозиції про створення Українського фонду – нового окремого спеціалізованого інструменту для підтримки відновлення, реконструкції, модернізації та реформ в Україні.
Він був запропонований Європейською Комісією у червні 2023 року із загальним бюджетом у 50 мільярдів євро – 17 мільярдів євро у вигляді грантів та 33 мільярди євро у вигляді кредитів.
Український фонд об’єднає бюджетну підтримку України з боку ЄС в один єдиний інструмент, що забезпечить передбачувану та гнучку підтримку України протягом 2024-2027 років – незважаючи на виклики, пов’язані з війною.
Субсидії та кредити державі Україна надаватимуться на основі виконання Українського плану, розробленого урядом України та підкріпленого комплексом умов і графіком платежів.
“Український фонд має на меті надати послідовну підтримку Україні у відновленні країни в умовах безпрецедентних викликів, спричинених російською агресивною війною, – заявив міністр фінансів Бельгії Вінсент ван Петегем. “Водночас, ця підтримка допоможе Україні продовжити реформи та модернізацію, необхідні для просування на шляху до майбутнього членства в ЄС”.