Стартував перший день навчального візиту в рамках проєкту «Зелена Україна: перебудова в дусі екології», що має на меті дослідити можливості енергоефективності та екологічного будівництва для відбудови України

106

– Марчін Стельмах, архітектор, поділився з учасниками власним досвідом енергоефективного будівництва в Польщі, приділяючи особливу увагу поточній правовій ситуації у сфері енергоефективного будівництва.
– Учасники дізналися про технічні характеристики будівництва пасивних будинків, які радикально зменшують споживання електроенергії. Одна з важливих характеристик таких будівель – це висока герметичність, оскільки більш герметична будівля споживає менше електроенергії. Такі будинки мають мати високу термоізоляцію та гідроізоляцію, систему механічної вентиляції, повернуті на південь вікна для акумуляції сонячного світла, низьку випромінюваність будівельних матеріалів тощо.
– Польський уряд впровадив програму “LEMUR” для будівництва енергоефективних комунальних будинків зі зменшеним споживанням енергії та, як наслідок, задля зменшення або уникнення викидів діоксиду вуглеводу. Вимоги польського законодавства передбачають, що при будівництві будь-якого будинку має враховуватися коефіцієнт теплопередачі, рекомендовані норми якого встановлені на кожен окремий елемент будівлі.
– Також Klaster Zrównoważona Infrastruktura презентували один з пасивних будинків з нульовим споживанням енергії, що дозволило учасникам наочно дослідити параметри енергоефективності будинку, які залежать від якості теплоізоляції та гідроізоляції в процесі будівництва споруди.
Проєкт співфінансується Польсько-Американським Фондом Свободи в рамках програми RITA – «Зміни в регіоні», яку реалізує Фонд «Освіта для демократії» та реалізується Fundacja Pro-Pomost у співпраці з Вінницькою обласною громадською організацією «Медіа-Центр» (MEDIA Center).