За євростандартами на Вінниччині оновили черговий дитсадок в рамках реалізації проекту «Енергоефективний Гнівань – енергетична політика сталого розвитку міста Гнівань»

126

Це уже третій із 4-х дошкільних навчальних закладів міста, який модернізовано у рамках проєкту «Енергоефективний Гнівань – енергетична політика сталого розвитку міста Гнівань»

У Гніванській територіальній громаді Вінницької області комплексно оновили дитсадок №1 «Оленка» за підтримки Європейського Союзу, де навчатимуться 106 дошкільнят.

Завідувачка дитячого садка №1 Ольга Бедловська розповідає: «Наш заклад дуже потребував оновлення. Дитячий садок побудований у 1977 році, і за час експлуатації цієї будівлі не проводилося жодного капітального ремонту, а лише «латкові» поточні роботи за кошти місцевого бюджету та фінансової підтримки батьків та спонсорів. Тепер це абсолютно новий дитячий садок, у якому створені усі комфортні умови для навчально-виховного процесу».

В дитячому садку №1 виконані роботи у відповідності до європейських стандартів. Насамперед, встановлено нову систему опалення та здійснено реконструкцію котельні, замінено усі вікна та двері на нові енергозберігаючі й замінено покриття даху на металочерепицю. До того ж, термомодернізовано усі конструкції – стіни, горище та цоколь, модернізовано внутрішнє освітлення, встановлено вуличні ліхтарі, які живляться енергією від сонячних панелей.

«Ми довго працювали над тим, аби сьогодні у Гніванській громаді з’явився ще один комплексно оновлений дитячий садок. Ще у далекому 2015 році ми приєдналися до ініціативи «Угода мерів», четвертими на Вінниччині. Впродовж двох років працювали над розробкою Плану дій сталого енергетичного розвитку. І лише виконання усіх цих кроків з підтримкою партнера «Єврорегіон «Дністер» дозволило у 2017 році взяти участь із цим проєктом у конкурсі Європейської Комісії та виграти його. Ми були єдиними із Вінницької області, хто виконав усі умови для участі, і стали одними із 6 переможців в Україні», – зазначає міський голова Володимир Кулешов.

Аби комплексно оновити заклад, прийняли рішення про проведення додатково внутрішнього капітального ремонту.

Директор ГО «Єврорегіон «Дністер» Микола Радіонов коментує:

«Приємно, що Гніванська міська рада у партнерстві із Єврорегіоном «Дністер» змогли реалізувати такий масштабний європейський проєкт. Наша організація має більше як десятирічну історію співпраці з територіальними громадами, у рамках якої реалізовані десятки подібних проєктів розвитку громад. Перший проєкт у рамках «Угоди мерів» із термомодернізації закладів освіти був реалізований в місті Жмеринка, а другий – в місті Гнівань. Хочу зауважити, що окрім термомодернізації закладів, у цьому проєкті є освітня складова. Ми спільно проводили просвітницьку роботу із дітьми та мешканцями громади щодо енергоефекетивності та дбайливого ставлення до навколишнього середовища».

Довідково:

Це уже третій із 4-х дошкільних навчальних закладів міста, який модернізовано у рамках проєкту «Енергоефективний Гнівань – енергетична політика сталого розвитку міста Гнівань».

У рамках проєкту за підтримки ЄС запланована модернізація 4-х із 5-ти дошкільних закладів м. Гнівань. Наразі будівельні роботи завершені у ЗДО №3 та №4. В 2022 році також заплановано закінчити модернізацію ЗДО №5.

Такий комплекс заходів проєкту дозволить не тільки підвищити комфорт для діток та вихователів, але економити теплову та електричну енергії. За попередніми підрахунками, річне споживання енергії дитсадками зменшиться на 70 % від базового рівня. У грошовому еквіваленті – це економія близько 1 мільйона гривень на рік. На 200 тонн щороку також зменшаться викиди вуглекислого газу – потрібно понад 900 000 дерев, аби поглинути таку кількість СО2.

Проєкт фінансується Європейським Союзом в рамках ініціативи EU4Energy та програми «Угода мерів – Демонстраційні проєкти» та реалізується Гніванською міською радою у партнерстві з Громадською організацією «Єврорегіон «Дністер».