Міжнародна співпраця

144

Сергій Татусяк: Єврорегіон “Дністер” – ЦЕ  ВДАЛИЙ МАЙДАНЧИК ДЛЯ РУХУ ДО ЄВРОПЕЙСЬКИХ СТАНДАРТІВ

2 лютого у Києві, Вінницька область та Республіка Молдова офіційно закріпили домовленість про створення єврорегіону “Дністер”. Відповідний договір з боку Вінницької підписали голова обласної Ради Сергій Татусяк та голова обласної державної адміністрації Микола Джига, з боку Республіки Молдова – голови шести районних рад: Дондушень, Окниця, Гума, Сорока, Флорешть та Шолданешти. Підписання відбулося під час офіційного візиту до Києва прем’єр-міністра Республіки Молдова Влада Філата та офіційної делегації у складі чиновників та керівників окремих районів країни (всього 22 особи). Що означає ця угода для Вінницької області та яку перспективу вона відкриває перед нашою областю, прокоментував голова обласної Ради Сергій Татусяк.

– Сергію Пилиповичу, цю подію Вінниччина чекала 8 років. Чому так важко давалося створення єврорегіону “Дністер”?

– Ми закінчили дуже важливу справу. Ми довели до логічного завершення роботу, яку було розпочато ще 2004 року. Вінницька область тоді виявила ініціативу, напрацювала низку статутних документів, але завадили політичні питання у Молдові та Придністров’ї. І в Україні ситуація була не з найкращих.

У 2008 році робота зі створення єврорегіону “Дністер” дещо активізувалася. Було проведено низку консультаційних нарад та семінарів за участю європейських експертів та фахівців з питань створення, організації та функціонування єврорегіону.

Але тільки 2 лютого 2012 року ми вийшли на фінішну пряму. У Києві на найвищому державному рівні за участю прем’єр-міністрів Молдови та України було підписано угоду про створення Єврорегіону “Дністер”. До його складу увійшла вся Вінницька область та 6 районів Республіки Молдова, які активно співпрацюють із нами.

Скажу відверто, протягом останнього року з боку обласної державної адміністрації, обласної Ради велася важка, але наполеглива та ефективна робота з прискорення підписання угоди. Ми лобіювали це питання на різних рівнях: у парламенті Молдови, у Раді Європи, порушували його перед Президентом України.

-Допомогли?

– Було багато колізій. У тому числі у Міністерстві закордонних справ, адже справа стосувалася гострого питання щодо статусності Придністров’я. І якби не позиція Президента Віктора Януковича, можливо, не було б угоди “Дністер”. Адже дуже багато чиновників у Києві були проти, не підписували документів, шукаючи нових причин.

Але ми знайшли формат, знайшли конструктивні умови, прийнятні для всіх сторін. У цьому я особливо вдячний колишньому начальнику управління міжнародного співробітництва та євроінтеграції Володимиру Мережку, який зараз очолює відділ зовнішніх зв’язків та промоції апарату обласної ради, депутату обласної ради Валерію Коровію, які протягом переговорного процесу “тримали в тонусі” потрібні структури Молдови та України.

– Окрім зусиль влади, була громадська ініціатива з цього питання?

– Можу відповідально сказати про Міжнародне товариство “Україна-Польща-Німеччина” – воно займалося цим питанням постійно. Брали за зразок форми роботи поляків та впроваджували їх у діалозі з Молдовою.

А щодо самих людей, вінничан, то, звісно, вони – “за”. Адже з Молдовою ми межуємо, є сусідами. Нас багато що об’єднує історично та культурно, а не лише територіально та економічно.

На цьому наголосили і прем’єри обох країн, коли ми підписували угоду. Микола Азаров та Володимир Філат домовилися про програму Українського електропостачання через Молдову до Європи. Також обговорили спрощення митних процедур, що на українсько-молдавському кордоні кожен обопільно вдосконалюються.

Крім того, в рамках єврорегіону “Дністер” проходитиме розвиток міжнародних транспортних коридорів та реконструкція діючих автомобільних автомагістралей між нашими країнами. Приділятимуть увагу реалізації регіональних програм (проектів) щодо скорочення рівня безробіття серед населення прикордонних районів. Також – облаштування пунктів пропуску через українсько-молдовський кордон та багато іншого.

– То все ж таки в угоді для Вінницької більше вигод, ніж зобов’язань?

– Що дає угода? Насамперед це реалізація міжрегіональних проектів, пов’язаних з річкою Дністер. Адже відомо, що екологія річки бажає найкращого. Тому в полі зору – очищення річки, зміцнення берегів, експлуатація гідроенергетичних та очисних споруд, контроль за транспортним навантаженням через річку. Проблем багато.

Друге, це реалізація економічних та соціальних проектів, напрями яких є дуже широкими, адже єврорегіон – це структурна самодостатня одиниця, яка має багато повноважень.

Але головне – єврорегіон дозволить нам безпосередньо залучати кошти Євросоюзу. А це значний ресурс. Наприклад, лише за програмою “Східне партнерство” на 6 країн (Вірменія, Азербайджан, Білорусь, Грузія, Республіка Молдова та Україна) протягом 2012-13 років Європейський Союз виділяє 1,940 мільярда євро.

– Але ресурс надається у вигляді грантів під конкретний проект. Ми маємо такі проекти?

– Ми сьогодні вже подали 15 проектів спільно з молдавськими та румунськими партнерами поза єврорегіоном “Дністер”. Зараз готуватимемо проекти вже у рамках підписаної угоди.

Справді, щоб отримати кошти, наші проекти мають бути конкурентоспроможними, щоб комісія дала їм перевагу з інших. А в європейських інститутах дуже серйозна конкуренція проектів із усіх країн.

Окрім підготовки проектів, упродовж місяця триватиме організаційна фаза діяльності єврорегіону “Дністер”. Так на 27-28 лютого ми запланували перші установчі збори членів єврорегіону. Це засідання відбудеться у рамках програми святкування 80-річчя освіти Вінницької області. Члени єврорегіону мають обрати Раду та виконавчі органи, а також узгодити позиції щодо подальшої роботи.

Але я хочу відзначити головне – створення єврорегіону “Дністер” – це таки формальність. Щоби вдихнути в неї життя, потрібні зусилля та спільна робота органів державної влади, місцевого самоврядування, громадських організацій.

Євроінтеграційна робота має бути спрямована на досягнення європейського рівня життя. Тому Європа – це стандарти життя, добробуту кожного громадянина, демократична влада.

Ми маємо гарний майданчик для руху до цих стандартів. Обласна влада готова прислухатися до порад та пропозицій. Впевнений, що разом ми виробимо багато нових красивих європейських проектів.