Історико-меморіальний комплекс пам’яті жертв фашизму

371

Розташований комплекс на території ставки Гітлера «Вервольф», що розташована за 8 км на північ від міста Вінниця, біля селища Стрижавка.

Вона призначалася керувати військовими діями на Східному фронті. Історія гітлерівської ставки “Вервольф” закутана таємницями. Побудувати її планували ще з листопада 1940 р., втім, уже у серпні 1941 р. фюрер наказав прискорити будівництво ставки. Так, вона була побудована прямо в рекордні терміни – з вересня 1941 р. по квітень 1942 року.

Кожен із 13-ти секторів оточений мінним полем, 2-метровим парканом з колючого дроту та лінією високої напруги. Понад 80 житлових та службових приміщень лише частково розташувалися на поверхні (в т.ч. – особистий будиночок Гітлера та мармуровий басейн, де він купався разом із Євою Браун). А під землею містилося до 7 поверхів, причому стіни герметичних приміщень були товщиною 5 м, а перекриття – 8 м, все це оснащено унікальними дренажними, повітря-фільтруючими системами та автономним енергозабезпеченням. Тут були величезні продуктосховища, воду видобували з артезіанських джерел.

Одним словом, «Вервольф» міг спокійно витримати наземний ядерний вибух протягом десятиліть, забезпечуючи роботу в автономних умовах не однієї сотні людей. 2011 року було вирішено організувати філію Вінницького обласного краєзнавчого музею на місці розташування ставки Гітлера «Вервольф».

Філію музею назвали «Історико-меморіальний комплекс пам’яті жертв фашизму». На території комплексу розміщено інформаційні щити історичної тематики, майданчики з військовою технікою часів Великої Вітчизняної війни, а також музейний павільйон із легких будівельних конструкцій.