Іон Томай: “Складнощі, з якими стикаються наші країни, можна вирішити спільно”

180

Окницький район розташований на північному сході Молдови поряд із кордоном України. Межує з Могилів-Подільським районом Вінницької області. У цьому районі розташовані важливі пункти переходу молдовсько-українського кордону в Атаках та Унгурі. Про роль Окницького району у діяльності Єврорегіону «Дністер» розповідає голова району Іон Томай.

– Пане Томай, Ви керуєте сільськогосподарським районом. На Вашу думку, як можна розвивати аграрний напрямок у рамках Єврорегіону «Дністер», адже Вінницька область, ваш партнер, теж аграрний регіон?

– Республіка Молдова з об’єктивних причин не може залишатися осторонь процесів регіоналізації. Наявність протяжного державного кордону, культурних зв’язків українських регіонів, що історично склалися, з суміжними регіонами нашої держави роблять розвиток наших відносин необхідністю.

На жаль, сільськогосподарська галузь після проголошення незалежності обома країнами пройшла через великі труднощі. Тому зараз необхідно збільшувати сільськогосподарське виробництво, надаючи першорядну підтримку невеликим фермерським господарствам і в цьому сенсі обмін досвідом із нашими українськими колегами є дуже актуальним. Напевно, через прямі угоди та взаємні пропозиції потрібно боротися з хронічною проблемою недостатнього доступу до продовольства через організовану підтримку заходів на користь найбідніших верств населення. Можлива також співпраця у галузі зрошення або відкриття міні-фабрик з переробки овочів та фруктів на натуральні соки на базі українських брендів.

– Єврорегіон “Дністер” існує майже 2 роки. Він об’єднав спільною ідеєю молдаван та українців. Як змінилася після цього співпраця двох народів на прикладі вашого району?

– В Окницькому районі понад одну третину населення представляють українці. Тому в нашому районі традиційні заходи, які мають на меті гармонізацію міжетнічних відносин, просування української культури, традицій та звичаїв. Також наші мешканці – активні учасники таких заходів у Вінницькій області.

Серед інших – Міжнародний конкурс юних виконавців «Подільський фонтан»; Міжнародний конкурс дитячого малюнка “Наша мета – європейський добробут”. Етнічні фестивалі: “Русалка Дністрова”, “Єдність через різноманіття”, “V-am ura, v-am tot ura” та ін.

– На які перспективи Ви очікуєте для району Вікниця від співпраці в рамках Єврорегіону?

– Вважаємо, що багато складнощів, з якими стикаються наші країни, можна вирішити спільно. Наприклад, проблеми із забрудненням довкілля, якістю повітря, енергетичною безпекою, підтримкою наземних шляхів сполучення. Потрібно уважно аналізувати спільні потреби та визначити пріоритети та заходи, які найбільш підходять для нашої ситуації.

Ми пропонуємо для співпраці в рамках «Єврорегіону Дністер» стратегію, що включає чотири основні цілі:

– соціально-економічне співробітництво прикордонних районів;

– Вирішення великих проблем в галузі самоврядування;

– Забезпечення ефективної роботи з надійності кордону;

– співробітництво у галузі культури між народами.

Для цього вважаємо за потрібне участь українського капіталу в проектах, що реалізуються на території Республіки Молдова. Це може зводитись до співробітництва в галузі дорожнього будівництва, постачання інертних матеріалів – щебеню, гравію тощо. Співробітництво може здійснюватися переважно лише на рівні приватних підприємців та комерційних організацій.

Але одним із основних напрямків діяльності є участь у проектах, спрямованих на поглиблення прикордонної співпраці молдовських районів та Вінницької області. Потрібно створити умови для укладання відповідних угод та розробки двосторонніх програм. Органи місцевого самоврядування повинні заохочувати участь у процесах розвитку як національному, і місцевому рівні.

Також адміністрація Окницького району прагне публікувати тематику прикордонного співробітництва не лише у місцевих засобах масової інформації, а й у ЗМІ прикордонних регіонів України.

– Які проекти може запропонувати Окницький район для роботи та розвитку Єврорегіону «Дністер»?

– Ми маємо кілька проектів, серед яких можу назвати:

1) Будівництво під’їзних шляхів до нового мосту через річку Дністер R-9 – Унгур – кордон з Україною завдовжки 4,935 км, а також на території України у напрямку м. Вінниці;

2) Регулювання дебету води річки Дністер в екстремальних ситуаціях, щоб уникнути затоплення населених пунктів, сільгоспугідь, а також з метою захисту інженерних споруд вздовж річки Дністер;

3) Захист річки Дністер від забруднень стічними водами шляхом будівництва очисних споруд для всіх об’єктів та ведення взаємного контролю за ефективністю їх роботи;

4) Будівництво авторизованих сміттєзвалищ з подальшою переробкою твердих побутових відходів;

Сподіваюся, що в рамках Єврорегіону «Дністер» можна буде здійснити й інші проекти:

1) «Поліпшення соціально-економічного стану та інвестиційної активності у населених пунктах розташованих на березі річки Дністер шляхом реабілітації районної дороги Наславча-Отач»;

2) «Відновлення туристичного потенціалу у мікрорайоні Отач-Каларашівка»;

3) «Будівництво розподільчої системи водопостачання у с. Велчинець, с. Унгур та м. Отач»;

4) «Будівництво очисної станції з переробки стічних вод у місті Отач для охорони та захисту природного біорізноманіття річки Дністер».

На закінчення хочу зазначити, що Україна є для нас не просто найближчим сусідом і пріоритетним партнером, а насамперед державою, з народом якої пов’язують спільна історія, традиції дружби, спільне духовне і культурне коріння.

Сподіваємось і в майбутньому на продуктивний характер відкритого та інтенсивного діалогу, поглиблення наших контактів та розширення культурних обмінів. Все це є міцною основою подальшого розвитку двосторонніх відносин наших регіонів в усіх галузях.

Бажаю для цього всім мати міцне здоров’я та щастя, а також – добра, достатку, миру, наполегливості та перемог у вирішенні життєво важливих проблем. Успіхів у всіх справах та починаннях в ім’я процвітання наших країн!