На День Незалежності Вапнярку відвідала молдовська делегація, а польські партнери передали свої вітання

130

Селище Вапнярка відзначило 30-ту річницю Незалежності України за участі військових, митців та іноземної делегації. Святкування відбувалося у міжнародному форматі: урочистості відвідали гості з Молдови — представники міста і району Шолданешти. Примарія Шолданешти — давній партнер Вапнярки, однак зі зміною місцевої влади в Молдові співпрацю довелося відновлювати, і саме з цією метою на Вінниччину прибули віце-примар Шолданешти Вадим Гроза, заступник голови району Василь Маковей та керівник будинку культури Руслан Гроза.

Також на запрошення селищного голови Олександра Горенюка святкування відвідала делегація Єврорегіону “Дністер” та Міжнародної громадської організації “Україна-Польща-Німеччина”.

На початку урочистостей на флагштоках, встановлених обабіч стадіону, підняли чотири стяги: України, Вапнярки, Молдови та Польщі. Цей символічний жест пізніше став зрозумілим, адже на сцену з вітальним словом вийшли представники делегацій та очільники Тульчинського району.

Оскільки представники з Польщі не змогли приїхати через карантинні обмеження, прапор Республіки Польща піднімала представниця МГО “Україна-Польща-Німеччина” Ірина Басенко.

“У Вапнярки є друзі та партнери за кордоном, і зараз ми — за крок до підписання партнерської угоди з польською гміною Грабово, також ми відновлюємо багаторічну співпрацю з містом Шолданешти з республіки Молдова і шукаємо партнерів у Румунії. Це дасть змогу укласти чотиристороннє партнерство між нашими громадами та спільно брати участь у проектах Євросоюзу”, — розповів голова Єврорегіону “Дністер” Микола Радіонов і нагородив подяками за участь у євроінтеграційних процесах представників селища.

Подяки отримали селищний голова Олександр Горенюк, головний спеціаліст Відділу освіти, культури,  молоді та спорту Вапнярської селищної ради Євгенія Шульган, голова Молодіжної Ради Вапнярської ТГ Анастасія Стангріт та настоятель Римсько-католицької церкви Томашполя та Вапнярки.

Як повідомила комунікаційна менеджерка МГО “Україна-Польща-Німеччина” Ірина Басенко, представники гміни Грабово передали привітання для громади Вапнярки. Вона зачитала зі сцени перед жителями Вапнярки привітання від вуйта Януша Ягодзінського.

“Україна, як і Польща, пройшла дуже довгий шлях до здобуття незалежності.  24 серпня 1991 р. Українська нація стала незалежною після багатовікових воєн, тому, прекрасно усвідомлюючи жертви, які стали результатом наполегливості та рішучості на шляху до свободи, я бажаю вам перш за все миру (…) Бажаючи всього найкращого міському голові та всім громадянам Вапнярки, я хотів би, щоб особливо дружні та тісні відносини між нашими регіонами в однаковій мірі розвивалися в майбутньому”, — йдеться у привітанні Януша Ягодзінського.

Селищний голова Олександр Горенюк зазначив, що з гміною Грабово ведуть тісні переговори, наразі міська рада Грабува погодила протокол про наміри співпраці, тож залишилося лише зустрітися і підписати угоду. Також він висловив надію, що до угоди приєднаються партнери з Шолданешти та представники Румунії.