Представники громад Вінниччини взяли участь у вебінарі «Оцінка рівня ефективності систем водопостачання і водовідведення та шляхи їх вдосконалення»

147

10 грудня відбувся вебінар «Оцінка рівня ефективності систем водопостачання і водовідведення  та шляхи їх вдосконалення» у рамках проєкту «Енергоефективний Гнівань – енергетична політика сталого розвитку міста Гнівань», який реалізовує Гніванська міська рада у партнерстві з Громадською організацією «Єврорегіон «Дністер».

Проєкт фінансується Європейським Союзом у рамках ініціативи EU4Energy та Програми «Угода мерів – Демонстраційні проєкти» (CoM-DeP).

У рамках вебінару було розглянуто широкий спектр актуальних тем, які стосуються організації якісних послуг з водопостачання та водовідведення. Участь у заходів взяли представники органів місцевого самоврядування, органів виконавчої влади, комунальних, приватних та громадських організацій Вінницької області.

«Це питання дуже актуальне для кожного територіальної громади. Впевнений, що жодна громада сьогодні повністю не вирішила свої проблеми із якісним водопостачанням та водовідведенням. Зараз це особливо важливо у контексті розширення громад та забезпечення водопостачанням усіх населених пунктів, які приєдналися. У нових приєднаних селах існують проблеми із організацією послуг по постачанню води, у них наявні мережі і свердловини, але не зрозуміло як надавалися послуги, як сплачувалися рахунки за електроенергію. Наступне нагальне питання – це якість питної води, яка б відповідала усім вимогам. І не менш важливо – це обґрунтоване формування тарифів, що завжди викликає суспільний резонанс. Тому для нас дуже  важлива думка експертів, обмін досвідом та вивчення кращих практик», – з таким вітальним слово до учасників звернувся Гніванський міський голова Володимир Кулешов.

«Щиро радий можливості зустрітися у такому форматі, обговорити актуальні проблеми у сфері водопостачання та шляхи їх вирішення. Наша організація багато років співпрацює із територіальними громадами Вінницької області та надає різносторонню підтримку щодо розвитку їх територій. Якісна питна вода – це запорука здоров’я кожної людини, тому цьому питанню завжди приділяється багато уваги у нашій співпраці у форматі різних проектів. І цей захід також є підтвердженням цього», – коментує захід голова Єврорегіону «Дністер» Сергій Татусяк.

Головним спікером вебінару став провідний експерт України у сфері водопостачання та водовідведення Сергій Карелін. Для учасників було презентовано виключно практичні аспекти у питаннях організації якісних послуг, комплексного підходу до проектування, будівництва, модернізації, підвищення енергоефективності та автоматизації  систем водопостачання та водовідведення.

«За свою професійну діяльність уже вдалося реалізувати понад 150 проектів водопостачання та водовідвення різної складності. Це були і маленькі насосні станції, і великі розгалужені системи. Досвід показує, що лише комплексний підхід до аналізу стану систем вцілому, формування якісних технічних завдань, проектування та самої реалізації проектів дозволяє досягнути максимальної енергоефектвивності. Серед наших реалізованих проектів вдалі рішення дозволяли економити від мінімум 20% до рекордних 89% витрат електроенергії на системи водопостачання та водовідведення», – розповів спікер заходу – експерт Сергій Карелін.