Вінницький фонтан

387

Фонтан ROSHEN (вінницький фонтан) – єдиний в Україні та найбільший у Європі плаваючий фонтан, збудований у руслі річки Південний Буг у Вінниці.

Унікальність фонтану полягає в так званій «зимуючій технології», яка дозволяє занурювати конструкцію фонтану під лід на зимовий період. Відповідно до технічних характеристик висота струменя фонтану досягає 60 метрів, фронтальний розліт води – 140 метрів. Фонтан у Вінниці порівнюють із фонтаном в еміраті Дубая.

В історії України це перший об’єкт такого масштабу, реалізований лише за рахунок приватних інвестицій. Фонд Петра Порошенка взяв на себе реконструкцію набережної, яку згодом назвали «Набережна Рошен».

На відміну від більшості фонтанних систем, які монтуються у штучних басейнах із системами очищення води, унікальність цього проекту полягає в тому, що фонтан використовує воду «живої» річки. Тому насосна система спроектована із екстремально високими вимогами до надійності.

Фонтан Roshen містить елементи, що рухаються: 4 системи UFO з електроприводом, на кожну з яких змонтовано по 40 форсунок і 11 невеликих фонтанчиків, що обертаються навколо своєї осі. Плавність руху досягається за допомогою перетворювачів частоти Hitachi. Біля фонтану встановлена веб-камера, яка дозволяє дивитися шоу через Інтернет.

Під час трансляції вечірньої шоу-програми демонструється світло-музично-водне шоу з використанням музики відомих композиторів сучасності та класики. Урочиста церемонія відкриття фонтану Roshen відбулася 4 вересня 2011 року. Церемонію прийшли переглянути 70 тис. осіб.