Курорт Хмільник

199

Місто Хмільник – одне з найстаріших міст Поділля, яке розташоване на невеликому острові, який утворюється двома рукавами Південного Бугу.

Перша письмова згадка про місто датується 1362 роком. Сьогодні місто розвивається як курорт, де завдяки сучасному обладнанню, найновішим методикам, високому професійному рівню медиків ефективність лікування досягає 97%.

Щороку на курортах Хмільника оздоровлюється близько 50 тисяч громадян. Завдяки особливостям гідрологічної структури запаси бальнеологічних ресурсів постійно оновлюються природним шляхом, що дозволяє щорічно приймати до 100 тис. осіб.

Існує легенда, що в одного польського магната, дочка багато років страждала на ревматизм. Жодні ліки їй не допомагали. А покоївка дівчини, навпаки, так і сяяла здоров’ям. Багач заздрив служниці, мріяв побачити таку свою дочку. Служниця, порадила лікувати дівчину чудодійною водою з кам’яного колодязя, який знаходився в лісовій гущавині у Хмільнику. І диво сталося: дочка одужала!

Ця легенда тривалий час жила в народі і лише 1934 року знайшла своє реальне підтвердження. Щоб забезпечити Хмільник питною водою, геологи заклали першу свердловину. Але добута на глибині 65 метрів, вода була неприємна на смак, жорстка та солонувата. Проте, джерело привернуло увагу науковців Інституту геології Академії наук України. За хімічним складом води Хмільника класифікували як радонові, вуглекислі, гідрокарбонатно-хлоридні мінеральні води з високим вмістом марганцю. Висновок фахівців був вражаючим – Хмельницька радонова вода має унікальні цілющі властивості і не має аналогів серед відомих мінеральних вод.