Єврорегіон “Дністер”: перспективи співпраці

193

Лише через вісім років ідея транскордонного співробітництва між Україною та Молдовою зрештою набула логічного завершення.

Ініціатива створення єврорегіону “Дністер” належить Вінницькій облдержадміністрації, яка ще у 2004 році з відповідними пропозиціями звернулася до Республіки Молдова. Сусіди прихильно поставилися до прагнення українців “дружити економічно та культурно”, проте через різні політичні обставини, що спостерігалися в цій країні, створення єврорегіону довелося відкласти. Відповідну роботу було відновлено лише за чотири роки. Зокрема, проведено низку консультаційних нарад та семінарів за участю європейських експертів. Так, наприклад, активну участь в обговореннях та консультаціях брали представники Угорщини (де вже діє подібна структура) та Міжнародного центру демократичних перетворень (ICDT). Іноземні партнери висловили готовність надати необхідну консультаційну підтримку знов єврорегіону та лобіювати цей проект у Європейській Комісії.

Особливо організаційні роботи щодо створення єврорегіону “Дністер” активізувалися протягом 2010 року. Зокрема, 23 червня 2010 року у столиці Республіки Молдова місті Кишиневі відбувся семінар з техніко-економічного обґрунтування створення Єврорегіону. А вже 13 серпня делегація нашої області брала участь у робочій зустрічі щодо обговорення статутних документів майбутньої освіти. Усі дискусії проводились у присутності незалежного експерта з Угорщини.

Попередній варіант статутних документів майбутнього єврорегіону пройшов узгодження у центральних органах виконавчої влади України та Республіки Молдова. Наприкінці січня подоляни отримали додаткові пропозиції щодо молдавської сторони щодо внесення змін до статутних документів єврорегіону. Зазначені пропозиції були враховані та направлені на повторне узгодження в МЗС України. І вже 2 лютого 2012 року у Києві в рамках офіційного візиту до України делегації Республіки Молдова на чолі з прем’єр-міністром Владом Філатом відбулося підписання статутних документів єврорегіону “Дністер”. Свої підписи від Вінницької поставили голова обласної державної адміністрації Микола Джига та голова обласної ради Сергій Татусяк. З молдавської сторони договір підписали глави шести місцевих районних рад.

Статутними документами передбачається, що керівним органом єврорегіону стане Рада єврорегіону, яка має провести робоче засідання у місячний строк із моменту підписання документів. Саме тому перше засідання Ради єврорегіону має відбутися 27 лютого 2012 року в рамках святкування 80-річчя утворення Вінницької області.

Для довідки. До складу майбутнього регіону входити: від України – Вінницька область, а від Республіки Молдова – райони з центрами у містах: Окниця, Сорока, Флорешти, Шолданешти, Гума та Дондушень.

Перед новоствореною структурою стоятиме завдання організації, координації та поглиблення зв’язків у сфері економіки, науки, освіти, культури, туризму та спорту. Вона також сприятиме реалізації спільних проектів з охорони навколишнього середовища, екологічного оздоровлення басейну річки Дністер. Брати участь у розвитку міжнародних транспортних коридорів та реконструкції діючих автомобільних автомагістралей. Крім цього, створення єврорегіону “Дністер” допомагатиме реалізації регіональних програм зі скорочення рівня безробіття серед прикордонних районів, а також облаштуванню пунктів пропуску через Україно-молдавський кордон як міждержавного, так і місцевого значення.