У місті Гнівань відбулася конференція про досвід впровадження енергоефективних заходів за підтримки ЄС

188

Як краще термомодернізовувати заклади, як громадам економити на опаленні, як залучити зовнішнє фінансування? Ці та інші питання обговорювали представники громад Вінниччини та експерти 1 жовтня у місті Гнівань під час фінальної конференції проєкту «Енергоефективний Гнівань – енергетична політика сталого розвитку міста Гнівань».

Протягом 3-х років цей проєкт реалізовує Гнівань міська рада у партнерстві із ГО «Єврорегіон «Дністер», а його головним компонентом є термомодернізація 4-х дошкільних навчальних закладів міста у відповідності до європейських стандартів.

Цей проєкт фінансується Європейським Союзом у рамках ініціативи EU4Energy та Програми «Угода мерів – Демонстраційні проєкти» (CoM-DeP), а його загальний бюджет складає 970,913.00 євро.

«Аби сьогодні термомодернізовувати дитячі садки, цьому передувала титанічна робота працівників міської ради та партнера ГО «Єврорегіон «Дністер».  У далекому 2015 році ми приєдналися до ініціативи «Угода мерів» четвертими на Вінниччині. Впродовж двох років працювали над розробкою Плану дій сталого енергетичного розвитку. І лише виконання усіх цих кроків дозволило у 2017 році єдиними з Вінниччини взяти участь у конкурсі Європейської Комісії та виграти його.», – розповідає міський голова Володимир Кулешов.

Сьогодні роботи різної складності тривають у трьох садочках м. Гнівань – ДНЗ №1, №4, №5, а оновлення ДНЗ №3 повністю завершено.  У будівлях встановлюють нові системи опалення та вентиляції з рекуперацією тепла, замінють усі вікна та двері на нові енергоефективні, замінють покриття даху на металочерепицю, утеплюють стіни, горищне перекриття та цоколь, модернізують внутрішнє освітлення, встановлюють зовнішні ліхтарі, що використовують відновну енергію.

358 дошкільнят Гніванської територіальної громади найближчим часом розпочнуть навчання у комфортних умовах, а видатки міського бюджету на теплову енергію планується знизити втричі.

Для кожної громади грантові проєкти мають надзвичайно важливе значення, підтверджує голова Громадської організації «Єврорегіон Дністер» Сергій Татусяк: «Бюджетів громад ніколи не буває достатньо. Тому залучення грантових коштів дозволяє розвивати інфраструктуру та швидше втілювати в життя заплановані проєкти».

«Серед експертів існує думка, що громадам Україні необхідно 150 років аби досягнути європейських стандартів з енергоефективності. Здавалося б часу багато, але ми повинні розуміти, що зміни клімату відбуваються і до них необхідно адаптовуватися. Тому Програма «Угода мерів – Демонстраційні проєкти» була створена аби на практиці підтримати Плани дій громад та продемонструвати яким чином необхідно реалізовувати енергоефективні проєкти», – коментує експерт Програми «Угода мерів – Демонстраційні проєкти» Дмитро Іваненко.

Начальник відділу супроводу обласних програм з питань ЖКГ та енергоефективності виконавчого апарату Вінницької обласної Ради Іван Магдич зауважив, що саме комплексний підхід є дієвішим та ефективнішим: «Якщо вкладати гроші в заміну вікон у п’яти школах, то економія енергоресурсів буде не такою суттєвою, якби відразу повністю модернізувати одну школу».

Своїм досвідом впровадження енергоефективних заходів у громадах під час конференції також поділилися представники Тульчинської, Жмеринської та Якушинецької ТГ, а також партнери м. Гнівань – Голопристанська ТГ з Херсонської області.

Крім того, важливою тезою зустрічі стало те, що екологія та енергоефективність дуже міцно пов’язані.

«Проблематика зміни клімату стосується різних сфер нашої життєдіяльності. Використання викопного палива (газ, нафта, вугілля) та неефективне споживання енергії – це основна проблема. Використання цього палива вивільняє велику кількість вуглекислого газу, що є основною причиною підвищення температури на планеті», – розповів виконавчий директор Хмельницького енергетичного кластера Артур Кокаревич.

Він навів дані, які свідчать – енергоефективні проєкти та проєкти із адаптації до змін клімату є вкрай необхідними для громад, адже екологічні проблеми, якими б глобальними вони не були, можуть торкнутися кожного з нас.

Важливим завданням для всього людства є перехід на відновлювальні джерела енергії. Голова правління Громадської спілки «Кластер «Енергетичний пул», експерт UNIDO Віктор Дядькович розповів учасникам, що Україна має великий потенціал для впровадження біоенергетики: «Україна може виробляти 75% енергії за рахунок ВДЕ і біоенергетика може дати 22% усієї електрогенерації. Сьогодні ж біогаз у структурі загального енергобалансу займає лише 0,6%. Однією із причин такого незадовільного рівня є низькі «зелені» тарифи. Ми рекомендуємо громадам розглядати біопаливо для утримання бюджетних закладів, адже безкоштовної сировини вдосталь довкола нас, а піролізні котли мають найвищий КПД у 95%».

По завершенню конференції відвідали дитячі садки м. Гнівань, у яких наразі здійснюють термомодернізацію у відповідності до європейських стандартів за співфінансування ЄС.

 

 

Фінальна конференція реалізована у рамках проєкту «Енергоефективний Гнівань – енергетична політика сталого розвитку міста Гнівань».

Проєкт фінансується Європейським Союзом в рамках ініціативи EU4Energy та програми «Угода мерів – Демонстраційні проєкти» та реалізується Гніванською міською радою у партнерстві з Громадською організацією «Єврорегіон «Дністер».

 

Презентаційне відео проєкту доступне за посиланням: www.youtube.com/watch?v=Ooug_0Nba8A

 

Слідкуйте за новинами проєкту на сайті та у соціальній мережі Facebook за посиланнями:

www.gnivan-miskrada.gov.ua/more_news2/

www.facebook.com/energyefficienthnivan/

www.instagram.com/energy_hnivan/

 

За додатковою інформацією звертайтесь до комунікаційної експертки проєкту Анастасії Ланової,

+38-093-347-10-07, [email protected]