Сергій Татусяк презентував Єврорегіон “Дністер” на Міжнародному форумі «Молдова та Україна на шляху до Європи»

102
26 червня 2021 року в м.Бельци відбувся Міжнародний форум «Молдова та Україна на шляху до Європи». Організатором Форуму виступила Спілка українців Молдови «Заповіт-Moştenire».
Понад 70 учасників, серед яких народні депутати, представники виконавчої влади та місцевого самоврядування, громадські діячі та активісти з Молдови та України, обговорювали питання сучасного стану україно-молдовських відносин та перспективи транскордонного співробітництва, модернізацію моделі місцевого самоврядування, розвиток освіти та культури як ефективного інструментарію поглиблення двосторонніх відносин, а також потенціал діаспори в контексті розвитку публічної дипломатії.
Мета заходу полягала у відновленні комунікацій для молдовських та українських організацій.
На запрошення Всеукраїнської асоціації громад України та Спілки українців Молдови «Заповіт-Monstenire” від Єврорегіону «Дністер» участь у роботі форуму взяли голова Єврорегіону Sergii Tatusiak, директор Микола Радіонов та заступник директора Svitlana Pustovit.
Одним із важливих акцентів форуму були панельні дискусії, під час яких учасники мали можливість презентувати свої територіальні громади чи організації, проекти, знайти партнерів для розвитку двосторонньої співпраці, обмінятись досвідом, проблемами, які виникають, знайти відповіді їх вирішення від колег та представників парламентів та міжнародних делегацій.
Як зазначає Василь Панчук, голова Спілка українців Молдови «Заповіт-Moştenire», (яка створена понад 15 років тому та організувала низку цікавих економічних, культурних, екологічних проектів та сприяє налагодженню контактів між містами побратимами та організаціями Молдови та України – ред.)
«Сьогоднішній захід – це якраз той поштовх, який дозволить активізувати роботу з налагодження співпраці з регіонами України та активізувати роботу Спілки на території Молдови в освітніх, культурних, екологічних напрямках, адже через ті перешкоди, які пов’язані з пандемією, багато в чому робота була призупинена. Плануємо також розвиток в спортивній та оздоровчій сферах».
Сергій Татусяк презентував досвід Єврорегіону «Дністер», міжнародні та транскордонні проекти та зазначив, що налагодження дво- та багатосторонньої міжнародної співпраці має надзвичайно важливе значення для розвитку територіальних громад. Адже це важливий інструмент залучення європейських проектів та отримання додаткових фінансів для розвитку. Влада та громадськість мають об’єднувати зусилля для отримання результату та покращення умов життя населення України та Республіки Молдова.
Селищний голова Лисецької громади Івано-Франківської області Анатолій Лущак зауважив:
«Як голова громади з 14-річним досвідом, пам’ятаю всі семінари і навчання з теми «Інтеграція України до Європи» в Україні та Європейських країнах, а особливо в Польщі. Я отримав знання провідних лекторів, які показували нам переваги та недоліки, фінансову та бюджетоутворюючу сторони діяльності. Це все надало мені можливість відстоювати позиції у місцевому самоврядуванні, в щоденному побуті та щоразу розширювало мій світогляд. На сьогоднішній день Україна зробила великий крок в розвитку місцевого самоврядування. Звісно, не все гладко, та головне – є основа, а деталі докладуться. Сьогоднішній Форум дуже важливий, адже ми зустрілись з молдовськими колегами, з колегами з Всеукраїнської асоціації громад, плануємо заключити договір співпраці на рівні Асоціації. Далі плануємо підписати Угоди з головами територіальних громад Молдови. Це дасть поштовх для розвитку наших громад.