«Зацікавили програми зі скандинавської ходьби та велосипедного руху» – представник ОТГ на Вінниччині про європейський досвід

99

– Дуже актуальний та своєчасний захід. Завершиться приєднання ОТГ, і потрібно буде думати, як фахового залучати людей до розвитку фізкультури та спорту. З досвіду іноземних колег багато для себе взяв. Наприклад, побудову структури тощо. А також, як розділити формальні та неформальні об’єднання. Це дуже правильно, адже не всі можуть займатись класичними видами спорту. А  руховою активністю – залюбки. Приміром, спортивна риболовля. У нас є своє об’єднання рибалок. Учасники почистили, поглибили і зарибили річку Рів. Тож нам можна влаштовувати там змагання зі спортивної риболовлі, – говорить тренер-викладач Жмеринської ДЮСШ Юрій Кочмарюк. – Теж саме стосується «моржів». Ми моржуємось вже 25 років, і нас наразі більше 100 чоловік. Жінки ніколи раніше не моржували, а тепер вони в нашій команді.

Trening_Vyshegrad_sport-11

Про численні змагання з ігрових рухових активностей у Жмеринській ОТГ розповів головний спеціаліст з питань спорту відділу у справах сім’ї, молоді та спорту Жмеринської міськради В’ячеслав Малюшицький.

Trening_Vyshegrad_sport-7

– Ми постійно проводимо родинні змагання з петанку, фрізбі та естафети «Тато, мама, я – спортивна сім’я». Ще проводили змагання з флорболу, але це дуже енергоємна штука, то поки що зупинились на петанку та фрізбі, – розказує він. – А у європейських експертів зацікавили програми «Десять тисяч кроків» та «Велосипедом – на роботу». До першої програми обов’язково потрібно долучати людей похилого віку. А велосипеди, взагалі, універсальна штука. Почитаю ці програми і визначимось, як ми їх впроваджуватимемо в наших реаліях.

Trening_Vyshegrad_sport-10

Головний спеціаліст відділу освіти, культури, молоді та спорту Вапнярської ОТГ Олеся Соколова теж зазначила, що почула дуже багато цікавого. І тепер отриману інформацію можна використовувати у плануванні своєї роботи та у написанні стратегії розвитку спорту.

Trening_Vyshegrad_sport-5

Крім того, колеги з інших громад розповідали про ситуацію із масовим спортом у них. І координатор проєкту «Програма фізичного в оздоровлення населення в громадах: досвід країн Вишеградської четвірки» Андрій Кавунець зауважив, що саме для неформального спілкування й хотіли проводити тренінг не онлайн, а офлайн:

Trening_Vyshegrad_sport-8

– Звернули увагу, що іноді мешканці сусідніх громад не знають, як проводиться та чи інша робота у їх сусідів. Тому обмін досвідом та певними лайфхаками між представниками громад дуже цінні. Лише наші європейські експерти підключались до нас у режимі онлайн конференції.

Після першого дня тренінгу учасники зізнавалися, що їм ще потрібно усвідомити та проаналізувати почуте. Однак, деякі пропозиції щодо оздоровлення населення та розвитку масового спорту дуже заманливі, але часто на шляху їх реалізації стає відсутність фінансування.

Trening_Vyshegrad_sport-6

– На жаль, спортивна галузь у нас фінансується за остаточним принципом, – підкреслює вчитель фізкультури школи Яків Карпенко з Краснопільської ОТГ. – І коли організовуємо заходи, просимо усіх про допомогу. Спортивні об’єкти потрібно теж утримувати в належному стані. Тому я сам змайстрував із підручних матеріалів газонокосарку, і тепер стрижу траву на футбольному полі сам.

Можливості фінансування, штатний розклад, навчання та інші питання обговорювали під час другого дня тренінгу.

Фото: Світлана Пустовіт