У Гнівані розпочали термомодернізацію дитячих садків у рамках найбільшого проєкту ЄС в області

88

У м. Гнівань розпочалися активні будівельні роботи із термомодернізації 2-х дошкільних навчальних закладів. Це перші із усіх 4-х дитячих садків, які планується термомодернізувати за європейськими стандартами у рамках проєкту «Енергоефективний Гнівань – енергетична політика сталого розвитку міста Гнівань».  

Проєкт фінансується Європейським Союзом в рамках ініціативи EU4Energy та програми «Угода мерів – Демонстраційні проекти» та реалізується Гніванською міською радою у партнерстві з Громадською організацією «Єврорегіон «Дністер».

Цей проєкт  є найбільшим у Вінницькій області, який отримав фінансування від Європейського Союзу у розмірі 757,312.00 євро (78%). А його загальний бюджет складає 970,913.00 євро.

«Для того, щоб сьогодні термомодернізовувати дитячі садки у м. Гнівань, цьому передувала титанічна робота нашої команди та партнера. Ми приєдналися до ініціативи «Угода мерів» четвертими на Вінниччині ще у далекому 2015 році. Далі близько двох років працювали над розробкою Плану дій сталого енергетичного розвитку. І лише виконання усіх цих кроків дозволило у 2017 році взяти участь із цим проєктом у конкурсі Європейської Комісії та виграти його. Тоді ми були єдиними, хто виконав усі умови для участі із Вінницької області і стали одними із 6 переможців в Україні на рівні із великими обласними центрами.», – коментує перемогу у грантовому конкурсі міський голова Володимир Кулешов.

Головними заходами проєкту є термомодернізація 4-х дошкільних навчальних закладів м.Гнівань №1, №3, №4 та №5. На разі, будівельні роботи розпочалися у ДНЗ №1 та №3. Будівельники уже виконують роботи із заміни системи опалення, облаштування теплої підлоги у ігрових кімнатах, демонтажу та монтажу нових покрівель та вирівнювання зовнішніх стін перед утепленням.

«Розпочати будівельні роботи ми змогли лише на 3-му році реалізації проєкту. Перед цим були виконані технічні обстеження будівель, енергоаудити, розроблено проєктно-кошторисні документації, проведено експертизи та тендери. На кожному етапі ми працювали не тільки у рамках українського законодавства, а й у відповідності до європейських стандартів у тісній співпраці із Командою підтримки та австрійськими експертами. Тому цей процес вимагав додаткових витрат часу ніж зазвичай.», – розповідає координатор проєкту Євген Ткач.

Загалом на об’єктах заплановані повністю та частково такі види робіт:

  • заміна систем опалення та вентиляції;
  • встановлення нових енергозберігаючих вікон;
  • утеплення стін та часткова заміна конструкцій;
  • модернізація внутрішнього освітлення;
  • встановлення зовнішніх ліхтарів з альтернативним джерелом енергії.

Завдяки таким заходам проєкту комфортними умовами для навчально-виховного процесу будуть забезпеченні близько 350 вихованців та 100 працівників 4-х дошкільних навчальних закладів.

Очікується, що такі комплексні енергоефективні заходи дозволять щорічно:

  • знизити витрати теплової енергії на близько 70% у кожному ДНЗ у порівнянні із базовим значенням;
  • скоротити викиди СО2 загалом більше як на 200 тон.;
  • знизити загальні витрати місцевого бюджету на енергоносії близько на 30 тис. євро.

«Метою цього проєкту у м. Гнівань є не тільки комфортні умови та економія енергоносіїв, а і зменшення негативного впливу на навколишнє середовище та зміни клімату. І це залежить не тільки від бюджетних установ, а від усіх мешканців та інших організацій міста. Приємно, що тут це розуміють! Тому разом із термомодернізацією садочків у рамках проєкту проводиться активна інформаційно-просвітницька кампанія серед мешканців громади, буде створено систему енергоменеджменту, а також Муніципальний фонд енергоефективності. Цей Фонд уже у 2021 році буде фінансувати енергоефективні заходи у багатоквартирних будинках на конкурсній основі за рахунок економії бюджетних коштів на енергоносіях садочків.», – додає комунікаційна експертка проєкту Анастасія Ланова.

 

Презентаційне відео проєкту доступне за посиланням: www.youtube.com/watch?v=Ooug_0Nba8A

 

Слідкуйте за новинами проєкту на сайті та у соціальній мережі Facebook за посиланнями:

www.gnivan-miskrada.gov.ua/more_news2/

www.facebook.com/energyefficienthnivan/

www.instagram.com/energy_hnivan/

 

За довідками звертайтесь до комунікаційної експертки проєкту Анастасії Ланової  (+38-093-347-10-07, [email protected]).