Гніванська міська рада презентувала найбільший проект за підтримки ЄС у Вінницькій області у сфері енергоефективності

72

Місто Гнівань продовжує реалізацію проекту «Енергоефективний Гнівань – енергетична політика сталого розвитку міста Гнівань». Це найбільший проект, який реалізовувався у Вінницькій області, за підтримки Європейського союзу. Проект фінансується Європейським Союзом в рамках ініціативи EU4Energy та програми «Угода мерів – Демонстраційні проекти» та реалізується Гніванською міською радою у партнерстві з Громадською організацією «Єврорегіон «Дністер».

21 вересня у місті Вінниці відбулася прес-конференція під час якої було презентовано етапи реалізації проекту. Під час прес-конференції Гніванський міський голова Володимир Кулешов розповів, що загальний бюджет проекту складає 970 тисяч 913 євро, з яких фінансування ЄС – 757 тисяч 312 євро, інше – кошти Гніванської міської ради.

Представник «Єврорегіону «Дністер» Андрій Кавунець зазначив, що отримання гранту ЄС на реалізацію такого потужного проекту стало можливим тільки завдяки підписанню «Угоди мерів», до якої м. Гнівань долучилося у 2015 році. Ті, хто підписав «Угоду мерів», беруть на себе зобов’язання, дотримуватися принципів сталого енергетичного розвитку та переходити на відновлювальні джерела енергії.

 Стала енергетика – це означає, що з одного боку ми маємо забезпечити комфортні умови проживання мешканців територіальних громад, з іншого боку ми маємо забезпечити збереження умов навколишнього середовища, в яких ми проживаємо і з третьої сторони ми маємо це зробити таким чином, щоб наступні покоління мешканців цієї територіальної громади також мали комфортні умови проживання, – сказав А.Кавунець.

Представник «Єврорегіону «Дністер» також додав, що підписанти «Угоди мерів» зобовязані на 20% зменшити викиди вуглекислого газу, на 20% зменшити споживання енергії з невідновлювальних джерел і на 10% більшити споживання енергії з відновлювальних джерел (сонячні батареї, гідрогенератори тощо).

Зараз вже існує нова ініціатива, продовження «Угоди мерів» – це «Песпектива 2030», в рамках якої підписанти «Угоди мерів» беруть на зобов’язання зменшити викиди вуглекислого газу на 30%. Це абсолютно реальні показники,  я переконаний, що Гнівань досягне цих показників, – підсумував А.Кавунець.

Спеціалістка відділу енергетичного менеджменту департаменту енергетики та інфраструктури Вінницької ОДА Тетяна Гальчак додала, що підписантами «Угоди мерів» у світі є 7 тисяч населених пунктів, з них 181 в Україні, в тому числі Вінниця, Гнівань, Жмеринка, Северинівка, Бар, Хмільник, Немирів, Ладижин, Томашпіль Вінницької області.

-Обласна адміністрація, починаючи з 2015 року є територіальним координатором «Угоди мерів» у Вінницькій області. Ми здійснюємо консультативну підтримку громад, які хочуть приєднатися до цієї ініціативи. Так протягом 2018 року було проведену низку семінарів для ОТГ щодо основних аспектів роботи в рамках «Угоди мерів» та реалізації заходів з енергозбереження загалом, – зауважила Т.Гальчак.

Керівниця виконкому Гніванської міської ради Оксана Поштар зауважила, що перш ніж подати написати проект потрібно було напрацювати план сталого енергетичного розвитку. Над ним гніванська громада працювала 1 рік 9 місяців.

-Була створена робоча група в міській раді. Ми зібрали всі дані із споживання підприємств, населення, транспорту, державних установ електроенергії, газу, вугілля та палива. Це було дуже не просто, тому що в кожну сім’ю не зайдеш не запитаєш скільки вони використовують енергоресурсів. Ми прорахували також базовий кадастр викидів. Ми на себе взяли зобов’язання скоротити до 2020 року викиди вуглекислого газу на 20% і скоротити енергії на 27%, – розповіла О.Поштар.

Після того як Європейська комісія затвердила гніванський план сталого енергетичного розвитку, громада за підтримки «Єврорегіону «Дністер» подала проект «Енергоефективний Гнівань – енергетична політика сталого розвитку міста Гнівань». Всього в рамках програми «Угода мерів – Демонстраційні проекти» було подано більше ста проектів, з них фінансування отримали лише 14, з яких 6 в Україні.

Наймаштабнішим заходом проекту стане комплексна термомодернізація 4-х муніципальних дитсадків у м. Гнівань.

-Було обрані об’єкти, які споживають найбільше енергії, – уточнила пані Оксана.

Попередньо у аплікаційній формі проекту таким об’єктами були зазначені дошкільні навчальні заклади №1, №3, №4 та №5. Однак, як пояснюють реалізатори проекту, одним із головних пріоритетів проекту є відповідність модернізації будівель європейським стандартам будівництва та безпеки. Тому остаточне визначення того, які заклади освіти будуть термомодернізовані у рамках проекту, відбудеться відповідно до рішення Представництва ЄС в Україні на основі матеріалів технічного обстеження будівель.

Наступним етапом компоненту стане проведення енергоаудиту будівель та виготовлення проектно-кошторисної документації. Саме такі заходи дозволять визначити точні об’єми робіт, їх вартість, що необхідно виконати для комплексної та якісної термомодернізації закладів освіти.

Після реалізації вищезазначених заходів будуть виконуватися будівельні роботи для термомодернізації закладів освіти, підрядники яких будуть визначені у рамках тендерних процедур. В залежності від потреб закладу, до таких видів робіт відносяться: термоізоляція стін, цоколю, перекриттів підвалів, ремонт елементів конструкції дахів із ізоляцією перекриттів, заміна вікон і дверей,  монтаж  системи  рекуперації повітря, реконструкція системи опалення з встановленням терморегуляторів, реконструкція індивідуальних котелень із встановленням приладів погодного регулювання подачі теплопостачання та лічильників тепла, утеплення магістральних тепломереж, модернізація системи внутрішнього освітлення, тощо.

Одночасно ремонтні роботи будуть проводитися лише у двох дитсадочках, – зауважила Оксана Поштар.

Також в рамках проекту буде створено відділ енергоменеджменту Гніванської міської ради. Саме ця структура займатиметься втіленням «Плану дій сталого енергетичного розвитку до 2020 року м. Гнівань» в життя та залученням додаткових джерел фінансування.

Також на заощадженні від малого споживання енергії кошти Гніванська міська рада розраховує створити Муніципальний фонд енергоефективності м. Гнівань. З нього щорічно на конкурсній основі буде надаватися співфінансування на впровадження енергоефективних заходів у житловому секторі міста.

-Це буде стимул для мешканців багатоповерхівок створювати ОСББ і утеплювати свої будинки, – зазначив мер міста Гнівань.

У рамках цього заходу Гніванська міська рада розробить Положення про функціонування Фонду, яке визначатиме пріоритети та порядок проведення конкурсу, визначення переможців та умови співфінансування.

І ще одним не менш важливим компонентом проекту будуть інформаційно-навчальні заходи з впровадження енергоефективних заходів у всіх секторах міста Гнівань.

До інформаційно-навчальних заходів проекту відносяться  проведення трьох щорічних Днів сталої енергії, десяти навчальних заходів для різних цільових груп, трьох прес-конференцій проекту, фінальної конференції проекту, виготовлення та поширення тематичних буклетів, плакатів проекту тощо.

Метою усіх заходів буде презентація, інформування про хід реалізації проекту та підвищення обізнаності різних цільових груп щодо сучасних енергоефективних заходів у муніципальному, житловому, промисловому і бізнесовому секторах.