Сергій Татусяк очолив єврорегіон “Дністер”

167

Міжнародна організація у складі Вінницької та Молдови провела перше засідання у Києві.

Своє перше засідання провела Рада Єврорегіону “Дністер” у Вінниці 27 лютого. Створено 2 лютого нову міжнародну організацію, до складу якої входить Вінницька область та Республіка Молдова, має закріпити співпрацю двох сторін в економічній, соціальній та культурній сферах.

У першому засіданні основні питання були організаційного характеру. Так, склад організації, до якої входить по сім представників Вінницької та Молдови, обирав голову єврорегіону. Перші два роки він очолюватиме голова обласної ради Сергій Татусяк. Віце-головою буде керівник молдавського району Сорока Віктор Сеу.

Учасники першого робочого форуму, серед яких були також Надзвичайний та Повноважний посол Республіки Молдова в Україні Іон Стевілле Надзвичайний та Повноважний посол Угорської Республіки у Молдові Дьєрдь Варга, також затвердили статут нового єврорегіону та герб. Питання фінансування, зокрема членські внески, перенесли на наступне засідання.

“Столицею” єврорегіону обрано Вінницю, адже саме з українського боку надходила ініціатива щодо його створення. Головний офіс організації розміститься на вулиці Соборній, 72. Тут знаходиться Координаційний центр єврорегіону. Він матиме своє представництво також у молдавському місті Сорока. Керівником Координаційної ради обрали начальника відділу зовнішніх зв’язків та промоції виконавчого апарату обласної ради Володимира Мережка.

Створення Єврорегіону “Дністер”, на думку його засновників, має допомогти обом сторонам у вирішенні економічних питань, адже за рахунок об’єднання матеріальних та фінансових ресурсів можна буде реалізовувати спільні програми та проекти. Зокрема, одним із озвучених є будівництво нового мосту через Дністер біля Ямполя.

Знову єврорегіон також сподівається на підтримку Європейського Союзу у реалізації проектів. Як зазначив Сергій Татусяк, створення єврорегіону відкриває перспективу відчинити ворота до Євросоюзу.

– Вінниччина є піонером в Україні щодо створення нової моделі місцевої влади, розвитку громадянського суспільства та співпраці з європейськими країнами. Єврорегіон “Дністер” має стати черговим поштовхом до реалізації наших проектів, – переконаний голова обласної ради.