Музей П.І. Чайковського

340

Петро Чайковський – відомий композитор, диригент, педагог, музично-громадський діяч, був нащадком старовинного українського роду Чайок.

Навчався грі на фортепіано з ранніх років. У 14-річному віці залишився без матері, яка померла від холери. Чайковський бере він відповідальність за виховання молодших братів. З Поділлям Чайковського пов’язувала дружба з графинею фон Мекк.

Після розлучення з дружиною Чайковський вирушає до Швейцарії. Ця поїздка стала можливою завдяки шанувальниці його таланту, Надії фон Мекк, яка призначила йому щорічну стипендію у розмірі 6000 рублів (еквівалентно сучасним 54 000$), за умови, що вони ніколи не зустрінуться особисто. Спілкування Чайковського з фон Мекком відбувалося виключно письмово. За 13 років листування було написано близько 1100 листів.

1878 року Чайковський закінчив «Євгенія Онєгіна» і Четверту симфонію. Музей відомого композитора знаходиться у мальовничому містечку Браїлів, яке у 18 ст. належало відомому залізничному підприємцю К.Ф. фон Мекку, дружина якого і була пристрасною шанувальницею музики Чайковського.

Навесні 1878 р. Чайковський отримав запрошення приїхати до Браїла – і відразу ж погодився. Саме у Браїлові Чайковським було написано відому оперу «Орлеанська діва», п’єси для скрипки, сім романсів. На жаль, палац у якому гостював Чайковський, було зруйновано під час Другої світової війни, але пізніше його відновили, а парк зберігся й досі.