Музей О.В. Суворова

235
Suvorov's Museum, Timanivka, Vinnitska obl.

Олександр Суворов – відомий російський полководець. Один із засновників російської військової справи, генералісимус російських наземних і морських сил, генерал-фельдмаршал австрійських та сардинських військ.

Життя Суворова було важким, він багато разів був поранений, пізнав сповна лихо та образи. Негаразди переносив мужньо, його прямий характер не дозволяв миритися з несправедливістю. Суворов великий не лише як полководець, який не зазнав жодної поразки (підраховано, що він дав понад 60 битв і всі їх виграв), він був творцем військової доктрини та нової стратегії та тактики воєн.

Створив оригінальну систему поглядів на способи ведення війни та бою, виховання та навчання військ. Стратегія Суворова мала наступальний характер. Кавалер всіх російських та багатьох іноземних військових орденів. Суворов був першою людиною, на честь якої в Росії було засновано меморіальний музей.

Музей, у селі Тиманівка Тульчинського району Вінницької області, було засновано 1947 року. Фондова колекція музею налічує близько 1300 предметів. Щорічно його відвідують близько 3600 осіб. Унікальною є збірка мундирів офіцерів та солдатів російської армії кінця XVIII ст., зброя та штандарти російських, французьких, турецьких військ XVIII ст., нумізматична колекція (XVIII ст.).