Ципова – місце повне легенд!

334

У с. Ципова (близько 100км на північ від Кишинеу) на скелястому березі Дністра знаходиться скельний православний монастир, найбільший у Молдові, а й у цій частині Європи.

Монаша спільнота цього монастиря утворилася тут значно раніше, ніж було створено Молдавську феодальну державу.

Вважається, що деякі келії були подовжені в крутому скелястому березі Дністра в X-XII ст. (згідно з іншими даними у XVI-XVIII ст.).

З 1776 починається період розквіту, коли монастир розширюється. Скельна церква була поділена на великі приміщення, що відокремлюються один від одного масивними колонами.

У радянський період монастир було закрито та зруйновано. У 1975 р. руїни скельного монастиря Ципова були взяті під охорону держави, а 1994 р. тут відновилися церковні богослужіння.

Вважається, що в цьому монастирі вінчався молдавський господар Штефан Великий із Марією Войкіцею, а згідно з іншою легендою у цих скелях прожив свої останні роки міфологічний поет Орфей, останки якого нібито спочивають у ніші однієї з каскадів ущелини.

Монастир відкритий для відвідувань щодня.

Туристи, що прибули сюди, можуть відвідати також вражаючу ущелину пейзажного заповідника “Ципова”.

На одному з нерівних берегів у період античності (IV-III ст. до н.е.) існувала земляна фортеця гето-даків. Її вежі на високому мисі збереглися й донині.