Свято-Усікновенський скельний чоловічий монастир Української Православної Церкви

267

Свято-Усікновенський скельний чоловічий монастир, розташований на скельній терасі 90-метрової гори, і височить над Дністром на його лівому березі, біля села Лядова.

Село Лядова належить до унікальних природних об’єктів Середнього Придністров’я. Унікальністю ландшафту середнього Придністров’я, зокрема Лядова, є «Великий каньйон Дністра», оригінальний природний вузол, де можна зустріти породи лісів Центральної та Східної Європи. Мабуть краса природи і спонукала людину в далекому минулому, а саме в ХІ ст., побудувати тут скельний монастир.

Сьогодні – це печерний православний чоловічий монастир, що діє. Він розташований на південній околиці села, на крутому спуску вузькій стежці в заростях, піднесений на стометровій висоті прямовисної крейдяної скелі. За переказами, заснований 1013 року, святим Антонієм Печерським, який повертався з Афона та Константинополя до Києва. Він нібито сам собі вирубав у скелі келію, яка досі носить його ім’я (це місце особливо шановане в монастирі, його зовнішній вигляд залишається незмінним протягом останнього тисячоліття). На згадку про нього в монастирі є також «Антоньєве джерело». А околиці монастиря славляться джерелами цілющої води.

Після турецького завоювання Поділля (1672) монастир на 27 років призупинив своє існування. У ХІХ ст. монастир відновлено як православний. А наприкінці ХІХ ст. печери були закриті новою парафіяльною церквою святого Миколая – двоповерховою квадратною спорудою з низьким восьмигранним верхом. У ті часи монастир славився стародавньою чудотворною іконою «Знайдення глави Іоанна Предтечі».

У 1930-х роках головні монастирські церкви зруйнували та осквернили більшовики. Частину монастирських книг та ікон передали церкві села Слобода-Ярошевська, а частина їх (у тому числі унікальні ікони, написані на цинкових пластинах київським художником Дудкевичем) була розкрадена та безповоротно втрачена. 1998 року монастир відновила група ченців Почаївської лаври. Цього року Свято-Усікновенський скельний чоловічий монастир святкує 1000-річчя.