Музей-садиба Миколи Пирогова

471

Видатний науковець, лікар і громадський діяч багато років жив і працював під Вінницею. Пирогов є засновником польової хірургії, багато його ідей та наукових винаходів актуальні в наш час та продовжують допомагати людству.

Він виявив себе не лише як блискучий хірург, а й як талановитий організатор медичної допомоги пораненим та хворим. Після смерті тіло Миколи Пирогова було забальзамовано та зберігається у мавзолеї каплиці. 1947 року у Вінниці було відкрито музей-садибу. Комплекс складається з будівлі, де жив талановитий лікар, аптеки, мавзолею, де лежать забальзамоване тіло Пирогова. У 18 музейних залах та фондах налічується понад 9 тисяч експонатів.

Музей знаменитого вченого, творця військово-польової хірургії розташований у мальовничому куточку Вінницької області. Перш ніж придбати садибу, Пирогов вивчав хімічний склад ґрунту території, його спокусила благодатна земля та чудові краєвиди. Садиба з трьох сторін оточена дубовим та березовим лісами, а з четвертої розташований великий ставок. У парку меморіальної садиби зростають дві ялини, які Пирогов посадив понад 140 років тому. На території садиби росте чудова липова алея, вчений використовував листя та квіти липи для лікування пацієнтів та радив класти липу до чаю. У парку збереглася криниця, вода якої має цілющі властивості.

Після смерті Пирогова, тіло вченого було забальзамовано петербурзьким лікарем Видовцевим. Згодом, за вказівкою дружини Миколи Пирогова, було збудовано мавзолей, де зберігалося тіло, а невдовзі над ним збудували храм. Церква, збудована над усипальницею вченого, освячена на честь святителя Миколая Чудотворця, який вважається одним із найбільших та найшанованіших святих.