Музей О.Ф. Можайського

303

Олександр Можайський – морський офіцер, винахідник першого у світі літака. Свої досліди з літальними апаратами Олександр Можайський проводив у 1869-1876 роках у селищі Вороновиця, розташованому за 20 км від Вінниці.

Потомственний моряк, у 28 років лейтенант Можайський у складі екіпажу фрегата «Діана», вирушив у кругосвітнє плавання. За мужність Можайського нагородили орденом і медаллю: він успішно командував флотилією, що охороняла Амурський лиман. Талановитий моряк, художник, Можайський керував будівництвом одного з перших в Росії гвинтових кліперів.

Під час далеких плавань Олександр Федорович почав цікавитися літальними апаратами. Спостерігаючи птахів, вивчаючи крила пернатих, Можайський зробив відкриття, які дозволили йому пізніше створювати літальні апарати. У сімдесятих роках ХІХ століття, вийшовши у відставку, він оселився у маєтку свого трагічно загиблого брата у Вороновиці. Спочатку Можайський проводив досліди з повітряними зміями.

Після трьох років вимірювань, підрахунків та випробувань авіаконструктор створив повітряного змія такого розміру, що на ньому можна було літати на буксирі за возом, запряженим трійкою коней. Цей повітряний змій став прототипом найпростішого планера. Випробування літальних апаратів проводилися на дачі Можайських над Південним Бугом.

Архітектурно-парковий комплекс у селищі Вороновиця поблизу Вінниці є пам’яткою 18 століття. та одночасно музеєм технічних досягнень 20 ст. Триповерховий палац збудовано у стилі раннього класицизму, а 1867 року маєток придбав Микола Можайський, а після його смерті у маєтку оселився його брат – майбутній винахідник планера Олександр Можайський.

На згадку про перебування О. Можайського у Вороновиці у 1971 році було засновано музей авіації та космонавтики України. Основу музею складають документи, фотографії, книги, речі, пов’язані з розвитком авіації та космонавтики, а також меморіальні предмети, які належали Можайським.