Місто Вінниця

582

На мальовничих теренах подільського краю, на берегах Південного Бугу розмістилося місто Вінниця – адміністративний, економічний та культурний центр Вінницької області.

Вінниця – одне з наймальовничіших міст України. Крутий правий та порівняно пологий низький лівий берег Південного Бугу надають ландшафту міста унікальної привабливості.

Територію сучасної Вінниці та її околиць люди почали заселяти з давніх-давен. З середини X століття тут оселилися уличі і тиверці, племена, що входили до складу Київської Русі.

Розвиток Вінниці розпочався з будівництва замку, розташованого на високому березі Південного Бугу. Навколо нього тулилися маленькі дерев’яні будинки менш заможних мешканців міста. Для оборони міста у фортеці містився військовий гарнізон. Згодом на правому березі з’являються нові поселення – «Нове місто», а за лівобережним районом закріпилося найменування «Старе місто». 1610 року місту було надано Магдебурзьке право. З того часу Вінниця мала право обирати міський уряд – магістрат із шести бурмістрів на чолі з війтом. Місто мало свій герб та печатку. Наприкінці XVIII ст. Вінниця була одним із найбільших міст Правобережної України.

У теплий період року улюбленим місцем відпочинку мешканців та гостей міста є перлина Поділля – Південний Буг. Мешканці Вінниці люблять відпочивати у парках та скверах. Вінницю за свою мальовничість та красу називають «малим Києвом».

З Вінницею пов’язані понад 20 останніх років життя вченого, хірурга, основоположника польової хірургії, засновника Російського Червоного Хреста, автора 4-томного видання «топографічної анатомії» Пирогова, який свого часу врятував від гангрени знаменитого італійця Джузеппе Гарібальді.

Вінничани пишаються тим, що у нашому місті розпочав свій творчий шлях Український академічний театр ім. І. Франка відкрив безсмертну красу української пісні знаменитий Леонтович. Під патронатом ЮНЕСКО у місцевому краєзнавчому музеї зберігається найбільша колекція Подільської ікони. Далеко за межами України відомі своєю виконавською майстерністю муніципальний хор та танцювальний колектив “Барвінок”.

Великою популярністю у місцевих мешканців та гостей користується літературно-меморіальний музей “великого сонцелюбу”, класика української літератури М. Коцюбинського. У місті відновлюються численні історичні та будуються нові культові споруди.

З проголошенням Україною суверенності внаслідок пробудження потужних демократичних сил Вінниця стала третім містом в Україні, в якому, на головній площі за офіційною згодою місцевої влади, було піднято синьо-жовтий прапор. Наразі Вінниця розкинулася на 12 кілометрів на мальовничих берегах Південного Бугу. Вона постійно зростає, стає ошатніше, набуває європейських рис.