У Літині обговорили перспективи створення громад безпечного середовища

100

У Літині обговорили перспективи створення громад безпечного середовища
На семінар-нараду «Громада безпечного середовища» у Літині вчора зібрались голови громад Вінницької області, очільники Вінницького району, керівництво ДСНС у Вінницькій області, військовий комісар та інші. Наголошувалось, як важливо кожній громаді піклуватись про пожежну безпеку. Відтак, варто створювати, в тому числі, команди добровольців-вогнеборців.
Про існування на Вінниччині двох повноцінних Центрів безпеки громадян, які можуть послугувати прикладом для інших, розповів начальник ДСНС у Вінницькій області Руслан Шевчук. Та зауважив, що рятувальники повинні бути поруч, щоб встигнути зреагувати, тому доїжджати вони мають до місця надзвичайної події не довше, ніж за 20 хвилин.
Про досвід співпраці з європейськими партнерами розповів в цьому напрямку голова МГО «Єврорегіон «Дністер» та МГО “Україна-Польща-Німеччина” Сергій Татусяк:
«Децентралізація сприяла передачі повноважень у громади. І тепер кожна громада має піклуватись про створення безпекових центрів, які дозволять почувати себе місцевим  мешканцям у безпеці. І тут до уваги можна взяти досвід європейських країн, які вже розробили систему техногенно-пожежної безпеки. Вдалим прикладом співробітництва між територіальними громадами у нас є Баланівська та Махнівська громади, які створили у себе місцеві пожежні команди та обладнали пожежні депо».
Представники цих громад подякували Сергію Татусяку за співробітництво з європейськими громадами та можливість перейняти їх досвід.
Актуальність проблематики наради-семінару підкреслило підписання Договіру про співпрацю між Літинською територіальною громадою, МГО “Україна-Польща- Німеччина” та Єврорегіоном “Дністер”.