Зустріч Єврорегіону з делегацією із США

110

28 вересня 2022 року до Єврорегіону завітала делегація із США. На зустрічі із вінницькими волонтерами, громадськими діячами, представниками влади американці обговорили, з якими проблемами українці стикнулися під час повномасштабної війни.

На зустрічі голова Єврорегіону «Дністер» Сергій Татусяк наголосив, що член правління Єврорегіону «Дністер», член берлінської Академії Роберта Боша та президент фундації «Карпати» Шандор Кьолеш є нашим надійним партнером, з яким співпраця триває понад 10 років.

«Багато років тому саме з Шандором Кьолешем ми створювали стратегію розвитку Єврорегіону «Дністер». І за 10 років плідної співпраці реалізували більше 50 проєктів у різних сферах. Тому я надзвичайно радий, що Шандор сьогодні тут. Дуже вдячний за підтримку і за те, що він не байдужий до України», – зазначив Сергій Татусяк.

Також зауважив, що в Україні зараз важка ситуація через війну, адже страждають та гинуть люди.
«Ми, можливо, навіть зараз не до кінця усвідомлюємо, як могло таке статися, що в наші двері постукала війна. Але це вже діагноз російській еліті. А ми будемо захищати свою землю та виганяти ворога. І хочу ще раз подякувати Шандору Кьолешу за підтримку. Він перший, хто вийшов на зв’язок 24 лютого та почав допомагати. Надіслав гуманітарні вантажі для наших воїнів та для переселенців. Через Вінницю на початку війни їхало багато мешканців прифронтових територій. Дехто зупинявся тут, ночував у цьому залі, який ми тоді переобладнали під тимчасове житло, і прямував далі. Крім того, ми організували виїзди українців автобусами в Польщу, Молдову, Румунію. Дуже багато жінок з дітьми виїжджали за кордон, подалі від жахіть війни», – каже Сергій Татусяк.

Як розповів Шандер Кьолеш, основна мета приїзду американської делегації – безпосередньо на місці поговорити з людьми, які займаються гострими проблемними питаннями. І дізнатися про актуальні потреби українців.
«Ми розпочали свою мандрівку з Карпатського регіону, тому що він межує з багатьма іншими країнами. Там спілкувалися з місцевою владою, аби розуміти, як допомагати переселенцям. А тепер приїхали до Вінниці, аби дізнатись набагато більше про проблеми українців», – каже Шандор Кьолеш.

До того ж, на зустрічі згадали про проєкт «Лідер» – великий європейський проєкт, який, за словами представника Угорщини Шандора Кьолеша, дійсно потрібен Україні, щоб швидше стати членом ЄС.
«Ми повинні переконати наш уряд, аби вони провели переговори з Брюсселем, щоб цей проєкт реалізовувався в Україні. Також важливо співпрацювати з молдавськими партнерами, адже в Молдові проєкт «Лідер» вже реалізується», – розповідає Шандор Кьолеш.

Народний депутат України 8-го скликання та волонтер Сергій Кудлаєнко зазначив, що гуманітарна допомога з інших країн наразі продовжує надходити:
«На цій зустрічі присутні волонтери з прозорою діяльністю та чистою репутацією. Вони працюють з військовими, лікарнями та людьми, і знають реальні їхні потреби. І роблять усе можливе, щоб їм допомогти. Втім, не всі такі чесні і сумлінні. На жаль, є випадки, коли люди не зовсім добросовісно ставляться до виконання цієї волонтерської місії».

Також додав, що на Вінниччині багато медзакладів, в яких лікуються поранені бійці. А для України існує проблема з енергетичним забезпеченням взимку. І зараз волонтерські організації теж працюють у цьому напрямку. Окрім цього, він звернувся до американського кінорежисера, відомого завдяки документальним та історичним фільмам, Чіпа Дункана, аби той допоміг організувати фотовиставку в США.
«Наш вінничанин, Народний художник України Володимир Козюк, хоч ніде цього не афішує, проте має надзвичайно потужну фотовиставку про події, які відбуваються на сьогоднішній день в Україні», – поділився Сергій Кудлаєнко.

Наразі американський кінорежисер та фотограф пообіцяв допомогти у цьому. Окрім цього, на зустрічі був присутній директор Вінницької спеціалізованої дитячо-юнацької школи олімпійського резерву з легкої атлетики Валерій Швець, який розповів про роботу закладу в перші дні повномасштабної війни. Як він зазначив, основна задача була, аби допомогти психологічно дітям пережити цей стрес, який викликали теперішні події.

«Всі зусилля трудового колективу ми спрямували, аби відволікати дітей від того, що відбувається, та заспокоювати їх психологічно. Адже постійні фізичні навантаження та тренування – це засоби, які добре допомагають відволікти від новин та тривог», – розповів Валерій Швець.

Згодом тренери почали привертати увагу дітей і до змагального процесу. Завдяки змаганням діти та дорослі долучались до підтримки Збройних Сил України, адже турніри були благодійними. Як додає Заслужений тренер України, директор спортивної школи «Колос» Вадим Мохник, школа стикнулась також із проблемою переселення дітей в безпечне місце. Наразі у трудовому колективі основна задача – це тримати спортивний фронт. Навіть у таких важких умовах вихованці дитячої спортивної школи «Колос» показують хороші результати на міжнародній арені. Це також підтверджує заступниця голови Вінницької територіальної організації Всеукраїнського фізкультурно-спортивного товариства «Колос» Світлана Коновалова.

«Дитина – це найцінніше та важливіше для батьків та в цілому для країни. Ми опікуємось дітьми, і для нас в цей час важливе не тільки фізичне, а і психічне здоров’я вихованців. Якщо раніше ми як працівники споривних шкіл велику увагу приділяли вихованню фізичних якостей та виховували майбутніх чемпіонів, наразі перед нами стоїть ще одне завдання – як дітям зберегти ментальне здоров’я. Тому для них ми організували зустрічі з психологами», – каже Світлана Коновалова.

На зустрічі з американською делегацією були присутні вінницькі волонтери. Деякі з них комунікують з військовими ще з 2014 року, а є й ті, що і раніше волонтерили.