В ОТГ на Вінниччині започаткують спортивні традиції

78

– Ідея виникла під час реалізації іншого проекту. Партнерська організація Єврорегіону «Дністер» – Вінницький обласний осередок Всеукраїнського фізкультурно-спортивного товариства «Колос» –  виграв проект, який фінансується Міжнародним Вишеградським фондом, який присвячений розвитку фізичної культури та спорту в громадах Вінниччини. Вже на початку реалізації цього проекту ми побачили, що існує проблема: громади практично на власний розсуд формують програми розвитку спорту. Адже така робота не була притаманна громадам, цим займались відповідні управління районних адміністрацій, – говорить Андрій Кавунець. – А зараз об’єднані територіальні громади вже перебрали на себе цю функцію. Хтось створює окремий підрозділ – відділ спорту та культури, хтось – відділ сім’ї, спорту та молоді. Хтось просто має спеціаліста, який займається розвитком спорту. Але багато громад приділяють спорту досить серйозну увагу, тому що розуміють, що краще сьогодні витратити 1 гривню на фізкультуру і спорт, ніж завтра лікувати мешканців ОТГ. Пріоритет тут очевидний.

Кожна громада обрала свій шлях і в тому, як саме реалізовувати діяльність в галузі спорту: хтось зосередився на підтримці діяльності спортивних шкіл, хтось взявся зва створення спортивних клубів чи спортивних громадських організацій, а хтось – створює комунальні спортивні заклади.

– Гнівань, наприклад, пішла шляхом розвитку та підтримки спортивних клубів та активно підтримує діяльність громадських організацій. Вапнярка наразі розглядає питання створення комунального спеціалізованого спортивного закладу, на зразок дитячо-юнацьких спортивних шкіл. В Іллінцях теж є спортивний комунальний заклад, – розповідає Андрій Володимирович. – Раніше, до створення ОТГ, масовий спорт, особливо в сільській місцевості, фактично базувався на закладах освіти. Адже саме в навчальних закладах знаходились спортзали, які опалювались цілий рік та підтримувались в належному стані. Але тоді була певна конкуренція між відділами спорту та відділами освіти районних державних адміністрацій, що призводило до обмеження доступу мешканців всієї громади до шкільних спортивних об’єктів. Наприклад, ми неодноразово підчас роботи в громадах наголошували, що спортивний зал чи спортивний майданчик у школі має бути загальнодоступним для всіх категорій мешканців, а не тільки для учнів. В деяких школах до цього з розумінням ставились, і дійсно в таких залах спортивні заходи відбуваються до пізнього вечора. Але траплялись досить непоодинокі випадки, коли директора шкіл казали, що пришкільний спортивний майданчик – мало не «режимний» об’єкт, на який не можна нікому крім учнів. Мовляв, я піклуюсь про безпеку, а якщо хтось руку зламає, а я буду відповідати. Але ця ситуація абсолютно неприпустима в умовах ОТГ, коли і освіта і спорт і культура фінансуються з одного бюджету цієї ОТГ, і громада повинна ефективно і економно витрачати ресурси. Громада не може собі дозволити тримати окремо спортивний зал в школі, опалювати і утримувати спеціалістів, а окремо – спортивний для занять спортом. Це все потрібно оптимізувати.

– Тому, коли ми зібрались на тренінгу по Вишеградському проекту, громади почались ділитись досвідом щодо ситуації зі спортом. І ми побачили, що одні представники громад розповідають, а інші записують. А потім підходять і розпитують: «А Як ви це робили? А чому саме так? А які документи ви готували?» З’ясувалось, що громади між собою мало комунікують. Ми побачили, що потрібно не тільки давати знання на рівні керівництва громад, але й доводити, як саме розвивати інфраструктуру, проводити оптимізацію, тощо, – продовжує Андрій. – Якщо мешканці звикли, що спортзали закриваються одразу після навчального процесу, то про який розвиток спорту можна говорити? Хоча якщо керівництво школи розуміє важливість моменту, то спортивні зали в таких громадах працюють ледь не цілодобово.

Представники Єврорегіону «Дністер» проаналізували ситуацію, що окрім проекту по Вишеграду, який зосереджений на діяльності органу влади і мав би популяризувати розвиток спорту, потрібен ще один. Такий, який би запустив інформаційну хвилю про події в галузі фізичної культури і спорту в громадах, не тільки на рівні керівництва ОТГ, а й передусім – серед мешканців.

– З’ясувалось, що у громадах є досить багато гарних практик, про які не пишуть, або пишуть лише на Фейсбук-сторінці громади або місцевій газеті, і про це широкому загалу невідомо. І в сусідніх районах про це не знають, і запозичити досвід сусідів не можуть. І наша задача якраз знайти ці кращі приклади і запустити інформаційну хвилю, щоб про них дізналась якомога більша кількість людей. І мешканці громад мають зрозуміти, що можна забезпечити досить широку пропозицію в галузі фізичної культури і спорту, навіть в умовах дефіцитних бюджетів. Тому ми вирішили поєднати цих два проекти – проект по Міжнародному Вишеградському Фонду про розробку планів розвитку фізичної культури і спорту та проект, що фінансуватиметься в рамках обласного конкурсу проектів організацій громадянського суспільства, в якому ми проведемо цикл інформаційних заходів щодо пропаганди спорту. Тому ми запланували, що у вересні буде проведено чотири прес-тури, в кожному візьмуть участь 15 журналістів. У кожному виїзді журналісти відвідають дві-три громади, в яких побачать найкращі практики з розвитку фізичної культури та спорту.

– Журналісти розмістять матеріали на своїх ресурсах, а потім пройде міжнародна конференція по Вишеградському проекту. Крім гостей з Польщі, Угорщини, Словаччини та Чехії, приїдуть представники спортивних громадських організацій з інших областей. Отже, буде можливість обмінятись досвідом на рівні всієї України та європейських країн. І на цій конференції наші журналісти зможуть ознайомитись і з кращими практиками країн Європи та інших областей України. Таким чином, завдяки Вишеградському проекту вдасться ефективніше реалізувати обласний проект, – запевняє Андрій Володимирович.

Проект «Вінниччина – територія здоров’я» реалізується в рамках конкурсу проектів, розроблених інститутами громадянського суспільства від Департаменту інформаційної діяльності та комунікацій Вінницької облдержадміністрації.