Молдова увійшла в десятку країн по винному туризму

105

Кріково ( Cricova) – найбільший завод, що спеціалізується на випуску сухих, напівсухих та ігристих вин. Це своєрідна візитна картка Молдови, тому підприємство визнано національним надбанням і не підлягає приватизації. Винні підвали – ціле підземне місто, де вулиці названі в честь сортів винограду – Шардоне, Каберне, Аліготе, Фетяска та багато інших. Загальна довжина вапнякових галерей – понад 120 кілометрів. Тут передбачені екскурсії на електромобілях та на власних авто відвідувачів. В дегустаційних залах пропонують великий вибір тихих та ігристих вин.

Мілешті Мічі (MILEŞTII MICI) – поступається Кріково популярністю серед туристів, проте не масштабами. Підземні сховища простягнулися більш ніж на 50 км, а винотека підприємства налічує понад 2 млн. пляшок. Саме ці два центри є найбільш відвідуваними в країні, а тенденції зростання екскурсантів – позитивними

Шато Вартелі (Château Vartely) знаходиться за 45 км від столиці. Окрім власне екскурсії та дегустації мандрівникам пропонують відвідання музею вина та розміщення в готелі.

Бранештські винні підвали розташовані за 50 км від Кишинева. Відвідувачам пропонують не лише місцеві вина, але й продукцію виноробства з усієї країни, у найрізноманітніших цінових категоріях. Також винний туризм в Бранешті поєднується з гастрономічним

Винзавод Кожушна (Cojuşna) – заснований в 1964 році, проте винотека підприємства дуже багата і різноманітна. Тут зберігаються колекційні вина Криму та південних районів Молдови.

Провідним центром винного туризму у регіоні Штефан Воде, на південному сході країни є Пуркарь, із знаменитою виноробнею «Vinaria Purcari» – найстарішою в Європі. Туристам пропонують не лише екскурсію та дегустацію знаменитих місцевих вин – «Негру де Пуркарь» та «Рошу де Пуркарь», а також розміщення в готелі та різноманітну місцеву кухню (плацинди, суп зама, мамалигу і кашу токана).