Дні Європи в Придністровській Молдовській Республіці

73

4 червня на запрошення голови Представництва Європейського Союзу в Республіці Молдова Петера Міхалко делегація Єврорегіону «Дністер» на чолі з Сергієм Татусяком взяла участь в офіційних заходах святкування Днів Європи в Придністровській Молдовській Респубіці.

Суспільно-культурний захід відбувся в м.Бендери під гаслом «Мир в ім’я майбутнього». Участь в святкових заходах взяли керівники і представники дипломатичних місій держав Європи. В Бендери прибули посли (або їх заступники) півтора десятка держав, серед яких Україна, Білорусія, Польща, Великобританія, Австрія, Італія, Словаччина, Росія та інші. Очолив делегацію Петер Міхалко. На їх честь Президент Придністровської Молдовської Республіки Вадим Красносельський організував офіційний прийом.

Сергій Татусяк зустрівся з послами країн, які були присутні на заході. Під час зустрічей він обговорив питання налагодження співпраці з Єврорегіоном «Дністер» та територіальними громадами Молдови та України, які входять до його складу.

Мета проведення міжнародної зустрічі – об’єднання представників різних народів навколо загальнолюдських цінностей та ідей, спрямованих на збереження миру і дружби народів в ім’я щасливого майбутнього. Гості зібралися на майданчику Олександро-Невського парку. Тут говорили про гостинність придністровського народу, про те, що на цій землі, що стала рідною для представників 72 національностей, вітається мовне розмаїття, зберігаються народні традиції, розвивається культура і віддається належне історії. Не випадково місцем проведення зустрічі обрано Бендерську фортецю. Сторінки її літопису написані на різних мовах. Колись фортеця була неприступною, сьогодні її ворота відкриті для всіх, хто прийшов з миром.

Відкрив захід, який стартував в одному із залів нового туристичного комплексу, концерт Державного симфонічного оркестру Придністровської Молдавської Республіки під керівництвом народного артиста ПМР Григорія Мосейко. У програму включені твори авторів, що представляють світ музичного мистецтва різних країн.

Ще одна творча складова суспільно-культурного заходу «Мир в ім’я майбутнього» – виступ Придністровського державного хору (художній керівник Тетяна Твердохлєбова). Вокалісти виконали програму під склепінням храму Олександра Невського. Потім господарі зустрічі провело представників дипмісій в Цитадель Бендерської фортеці, розповівши історію цього унікального з історичної точки зору об’єкта. Фінальною крапкою заходу стала закладка Алеї Миру.