Єврорегіон «Дністер»: рік успішної роботи. Нові перспективи і виклики

104

17 травня 2019 року в м. Вінниця, напередодні святкування Дня Європивідбулося ІІІ засідання Правління громадської організації «Єврорегіон «Дністер», на якому були присутні члени Правління з України та Республіки Молдова. Голова Єврорегіону «Дністер» Сергій Татусяк привітав присутніх з святом і побажав українському і молдовському народу миру і добра, достатку і процвітання, утвердження європейських цінностей.

В порядку денному засідання було підведено підсумки діяльності за 2018 рік, обговорено стратегію та затверджено план роботи на 2019-поч.2020 рр., внесено кадрові зміни до складу Правління та Структуру Єврорегіону «Дністер», окреслено формат підписання партнерських угод між територіальними одиницями України, Республіки Молдова, Польщі, Румунії та ін.країн.

В 2018 році Єврорегіон «Дністер» успішно реалізував 4 масштабні європейські проекти спрямовані на покращення соціально-економічного, структурно-логістичного потенціалу територіальних громад. «Основним досягненням нашої річної діяльності  в рамках  проекту «Транскордонна мережа для інноваційного сільського господарства» було створення агрокластера «Дністер» та Центру інноваційного сільського господарства, який ми оснастили сучасним аналізатором амінокислот ААА-500, – зазначив голова Єврорегіону. – На даний момент члени агрокластера – фермери з України і Республіки Молдова – пріоритетом своєї діяльності визначили розвиток органічного виробництва».

Головною екологічною місією Єврорегіону залишається будівництво очисних споруд на річці Дністер і постійний моніторинг ситуації, а також розвиток «зеленого» туризму.

Яскравим прикладом успішних проектів на місцях стала реалізація програми «Енергоефективий Гнівань – енергетична політика для сталого розвитку».

Ще одним досягненням стала реалізація проекту «Належне управління територіальних громад: досвід стратегічного планування країн Вишеградської четвірки для країн Східного партнерства». Проект реалізовувався ГО «Єврорегіон «Дністер» протягом 2017-2018 років в Україні (Вінницька область) та Республіці Молдова за підтримки Міжнародного Вишеградського Фонду та Міністерства закордонних справ Королівства Нідерландів.

Сергій Татусяк розповів про досвід ефективної співпраці з Фолькуніверситетом (Швеція), спільно з яким було реалізовано проекти, направлені на інклюзивну освіту і проблемно-орієнтовне навчання. Яскравим прикладом є «Іgma-Femina». «Однією з наших пріоритетних задач на даний момент є налагодження та укріплення партнерських відносин між навчальними закладами Молдови, Швеції та України», – зауважив очільник Єврорегіону «Дністер», розповідаючи про перспективи подальшої співпраці. Планується також заключення багатосторонніх угод з європейськими партнерами з Польщі, Румунії та інших країн.

Загалом, 2018 рік був надзвичайно плідним для організації – було заключено 18 угод про співпрацю, Єврорегіон став партнером трьох Міжнародних форумів, а його представники здійснили більше тридцяти робочих поїздок до Молдови та інших країн-партнерів. Традиційно у планах проведення культурних, спортивних та інших заходів у різних сферах діяльності.

В обговоренні підсумків діяльності взяли участь: заступник голови Єврорегіону «Дністер», голова Окницького району (Молдова) – Василь РоманюкІван Остафічук, примар міста Купчинь (Молдова); Іван Кукулеску, примар міста Шолданешти (Молдова); Юрій Чебан, віце-президент Союзу промисловців, аграріїв і підприємців Придністров’я, Валерій Булгарі, виконавчий директор Japanese 2KR Project Implementation Unit; Михайло Бурущук– віце-голова району Флорешти (Молдова),

Загалом, усі присутні на засіданні Правління були задоволені результатами проробленої роботи і націлені на реалізацію ще більшої кількості корисних проектів, які допоможуть не тільки значно підвищити рівень життя населення по обидва боки річки Дністер, а й значно покращити взаємодію та скріпити дружні стосунки між сусідніми народами.

На Правлінні було обговорено Стратегію розвитку Єврорегіону «Дністер» і затверджено план роботи на 2019 – поч.2020 рр. Юрій Чебан, віце-президент Союзу промисловців, аграріїв і підприємців Придністров’я вніс пропозицію до плану щодо спільної розробки, пошуку джерел фінансування і реалізації перспективних і актуальних природоохоронних, інфраструктурних, соціальних і бізнесових проектів на території сторін – учасників та партнерів Єврорегіону «Дністер». Заступник голови Єврорегіону «Дністер», голова Окницького району (Молдова) – Василь Романюк доповнив план роботи пропозицією створення креативних груп по написанню проектів та навчання їх очільників кращим європейським практикам.

Серед кадрових питань – обрання директором Єврорегіону «Дністер» Миколу Радіонова; членами Правління – голову Шолданештського району (Молдова) Ніколає Дороган, голову Резинського району (Молдова) Васілє Гобжилє,  виконавчого директора Japanese 2KR Project Implementation Unit, Міністра сільського господарства, регіонального розвитку і навколишнього середовища Республіки Молдова 1998-1999рр. Валерія Булгарі.

В цілому ІІІ засідання Правління Єврорегіону «Дністер» пройшло в діловій і конструктивній атмосфері. На  завершення Сергій Татусяк запросив всіх на святкування Днів Європи у м. Вінниця 18-19 травня 2019 року.