Єврорегіон “Дністер” підписав нову міжнародну угоду

61

18 квітня, коли у Вінниці проходило святкування Дня Європи, відбулося підписання міжнародної угоди між громадською організацією «Єврорегіон «Дністер» та Північно-східним агентством регіонального розвитку, Румунія.

На засіданні були присутні члени Правління Єврорегіону з України та Молдови. У всіх них була можливість поспілкуватись з представниками Румунської делегації, поставити запитання, які їх цікавлять, а також разом подумати про перспективи спільної роботи.
Агенція регіонального розвитку північно-східної Румунії – це структура, яка працює вже більше 20 років і займається розвитком територій та здійснює управління різними програмами фінансування на регіональному рівні. Агенція є незалежною від державних урядів та міністерств, спілкується з ними на одному рівні та працює на умовах різноманітних угод. Васілє Асандей, генеральний директор організації, розповів, що, окрім всього іншого, у їх складі працює Ресурсний центр, який займається підготовкою кадрів. «Ми координуємо Бюро транскордонної співпраці на кордонах Румунії з Республікою Молдовою.

Також маємо управління, яке переймається проблемами розвитку бізнесу і підприємництва. Зараз дуже важливо розвивати молодіжний потенціал у цій сфері», – зауважив він.
Васілє вважає, що розвиток органічного виробництва у сучасному світі має неабияке значення. «Те, як ми управляємо світовими ресурсами – велика загроза для людства. Саме тому екопродукти – це наше майбутнє. Маємо подумати, як виготовити таку кількість продукції, яка необхідна населенню, і забезпечити людям вільний доступ до неї». Окрім того, він впевнений, що спільні зусилля необхідні для просування бренду органічної продукції на світових ринках.

Сергій Татусяк, голова Єврорегіону, зауважив, що агрокластер «Дністер», який став результатом реалізації проекту «Транскордонна мережа для інноваційного сільського господарства», – це ефективний інструмент, покликаний допомогти товаровиробникам і в плані сертифікації, і реалізації готової продукції.
Агенція регіонального розвитку однією з цілей своєї діяльності визначає розвиток екологічного напряму. Є програми, які інвестують забезпечення екологічного вуличного освітлення, безпечного транспорту, енергозберігаючих будівель. В інтересах організації – поліпшити екологічну ситуацію басейна річки Дністер. «Основна проблема на даний момент – це пошук фінансування, – поділився своїми міркуваннями Васілє Асандей. – Необхідно спільними зусиллями виробити стратегію вирішення цієї проблеми, а тоді вже шукати потрібних фахівців. Це все – наші спільні інтереси, адже довкілля не має кордонів».

Генеральний директор Агенції висловив свою позицію щодо співпраці в бізнес-сфері: «Є потенціал до розвитку майбутніх потужних проектів. По-перше, що стосується просування бізнесових відносин між двома регіонами – з нетерпінням чекаю на конкретні пропозиції та інтереси обох сторін. Потрібно проаналізувати це і зрозуміти, яким чином можна вирішити це питання, в тому числі – за допомогою грантового фінансування і залучення коштів».
Обидві сторони вважають, що необхідна співпраця у галузі обміну досвідом, підготовки, підвищенння кваліфікації, спільної участі в рамках партнерства в деяких європейських грантових проектах: «В залежності від результатів, які ми отримаємо, ми подумаємо, яким чином можна поглибити і розширити нашу діяльність».

«Дуже приємно відзначити, що тут відкриті люди. У нас спільне бачення щодо європейського майбутнього і європейського розвитку. Знаю, що Єврорегіон і його керівництво повністю готові до співапраці», – поділився своїми враженнями Васілє.
Про розвиток сільського господарства розповів Клаудіо Мітреа, експерт RIS 3 Managment Office. Він вважає їх ключовим завданням об’єднання зусиль сільськогосподарських виробників та організацій, які займаються розвитком цієї галузі, задля кращого розуміння та задоволення їх інтересів. «Простіше кажучи, нам необхідно посадити їх за один стіл і спитати: чого вони хочуть, чого їм не вистачає? – розмірковує він. – Нехай вони зрозуміють, що тільки спільними зусиллями зможуть досягнути гарних результатів. Люди мають харчуватися якомого більш якісною продукцією, а виробники – отримувати за це справедливу винагороду».

Великий інтерес в експертів IS 3 Managment Office викликає діяльність SmartFarming, ключовими напрямками яких є впровадження точного землеробства та застосування безпілотних технологій у рослинництві. Окрім того, Клаудіо розповів, що створення демо-ферм – це ефективний спосіб навчання фермерів та вирішення їх ключових проблем в умовах, найбільш наближених до реальних. Усе це допоможе зробити сільськогосподарську галузь більш ефективною та сучасною.
Після обговорення всіх деталей відбулось підписання угоди. Обидві сторони залишили свої підписи і потиснули руки. «Сподіваюсь, що наступного разу, коли ми з вами зустрінемось, то будемо говорити про результати, досягнуті спільними зусиллями», – з посмішкою підсумував Василє Асандей.