У планах – будівництво заводів з переробки вітчизняної сільгосппродукції, що стане найкращим свідченням ефективності проекту під назвою “Міжнародний агрокластер “Дністер”

98

5 червня 2018 року на Вінниччині у рамках проекту «Транскордонна мережа для інноваційного сільського господарства» розпочав свою роботу перший в Україні міжнародний агрокластер «Дністер» – практичний, інформаційний, науково-дослідний майданчик, діяльність якого спрямована на поліпшення конкурентоспроможності місцевих сільськогосподарських підприємств через напрацювання спільної партнерської бази та впровадження інноваційних підходів до ведення малого та середнього агробізнесу. Реалізацією ініціативи опікується громадська організація «Єврорегіон «Дністер» у співпраці з Вінницькою ОДА та молдавською організацією «Кутезаторул» на території Вінницької області і 16 районів Республіки Молдова. 21 листопада під час заключної прес-конференції регіональний менеджер проекту “Транскордонна мережа для інноваційного сільського господарства”, голова Єврорегіону “Дністер” Сергій Пилипович ТАТУСЯК розповів про особливості реалізації проекту і перспективи роботи міжнародного агрокластера «Дністер»: 

ТАТУСЯК: – Головне, нам вдалося об’єднати у рамках агрокластера “Дністер” товаровиробників наших країн, адже саме консолідація зусиль є вирішальним фактором успішного старту на шляху просування нашої аграрної продукції на світовий ринок. Коли експерти проаналізували об’єм запланованої роботи, вони оцінили тривалість реалізації проекту щонайменше у два роки, але злагоджена робота усіх його учасників дозволила скоротити час роботи над ним, принаймні, вдвічі, причому всі поставлені на даному етапі задачі повністю виконано. Це стало можливим завдяки узгодженим, конструктивним діям як української, так і молдовської сторін, а ще – зацікавленості в ефективній роботі першого в Україні Міжнародного агрокластера “Дністер” органів місцевої влади, зокрема – департаменту сільського господарства Вінницької ОДА. Окремо відзначу  відповідальну, зацікавлену роботу наших партнерів з молдовської громадської організації «Кутезаторул», які постійно продукують цікаві ідеї для подальшого розвитку агрокластера. Завдяки проекту створено Центр інноваційного сільського господарства. Окремо відзначу, що закуплений для агрокластера «Дністер» аналізатор амінокислот ААА500 стане у нагоді не лише учасникам нашого об’єднання, але й іншим виробникам аграрної продукції. Сьогодні знайти і застабілізувати свої позиції на ринку агропродукції на світовому ринку можна лише за умови якісної і динамічної роботи усіх складових – науки, логістики, переробки та зберігання продукції, торгівлі, ІТ-сфери, грантової роботи. Саме об’єднання зусиль, взаємна зацікавленість у результатах роботи агрокластера “Дністер” дозволить віднині рухатись на шляху до Європи удвічі швидше. Впевнений, це – тільки початок великого шляху!

 

– Які ще фактори забезпечили вдалу реалізацію цього стратегічно важливого міжнародного проекту?  

 

– Мудрі кажуть, що коли все сказано і зроблено, залишається лише результат. Так-от, нам вдалося створити хорошу команду фахівців, до якої увійшли  кращі товаровиробники, бізнесмени, менеджери з логістики, спеціалісти грантової, інформаційної роботи, спроможні ефективно розвивати агрокластер далі. Першопрохідцям завжди непросто, адже ні в Україні, ні в Молдові подібних структур дотепер не було. Міжнародний агрокластер «Дністер», який об’єднав понад 30 сільгоспвиробників України і Молдови, продовжує свою діяльність. Але найбільше радують перспективи: на сьогодні маємо вже понад 250(!) заявок українських і молдовських товаровиробників на вступ до новоствореної аграрної структури, і це – найкраще свідчення довіри до нашої спільної справи. Окрім цього, є перспективні напрацювання з сільгоспвиробниками Польщі, Румунії, Білорусії, Швеції, Греції та інших країн.

– Це означає, що до проекту поступово підключаються аграрії зі всіх куточків Європи?

– У контексті розвитку нашого проекту важливим є вивчення досвіду міжнародних кластерів – і в аграрному секторі, і в інших сферах економіки. Як на мене, ключ до успіху – це розуміння базових принципів роботи успішних компаній – технологічних, структурних, фінансових, ментальних аспектів, бо кожен є важливим, кожен є вирішальним! У цьому контексті мені згадуються слова Альберта Ейнштейна: “Якщо ви налаштовані на енергетичну частоту реальності, яку хочете створити для себе, то отримаєте саме те, на що налаштована ваша частота. Це – не філософія. Це – фізика!” Такою частотою для агрокластера “Дністер” є вирощування аграрної продукції європейської якості, ефективна комунікація, навчання товаровиробників на практичних тренінгах за участю кращих експертів з метою підвищити технологічний рівень учасників нашого об’єднання, результативне вирішення нагальних для наших товаровиробників питань сертифікації, плідна співпраця з владою, врешті-решт – пошук спільних ринків збуту. Сьогодні усі ці складові – за умови постійного професіонального самовдосконалення – є для нас вирішальними. Тепер вже можна сказати, що втілити усі ці пункти  в життя цілком реально, а за приклад можна взяти успішну роботу молдовсько-голландського підприємства у сегменті органічного землеробства, яка має замовлення на п’ять років наперед! Звичайно, усе це надихає у нашій непростій роботі, тож сьогодні ми активно моніторимо ситуацію, уважно дослухаючись до міжнародних партнерів, які вже досягли успіху.

– Напевно, “початок великого шляху” міжнародного агрокластера “Дністер”, є цінним досвідом для роздумів і в контексті загального розвитку сільського господарства України?

– Так і є. На основі нашого досвіду – який апріорі просто не міг бути простим – ми вносимо пропозиції про зміну законодавства у частині розвитку сільського господарства, покращення нормативної бази, аби підвищити ефективність роботи малих і середніх підприємств. Ми пропонуємо кроки, спрямовані на покращення інвестиційного клімату, кредитування, сприяння у налагодженні міжнародних зв’язків у сфері аграрного бізнесу та вітчизняної економіки загалом. Повірте, коли займаєшся конкретною справою, а тим більше великим міжнародним проектом, то просто не маєш часу гратись гаслами: усі наші кроки спрямовані виключно на розвиток держави, покращення ставлення до України з боку провідних держав світу, і найголовніше – до реального зростання добробуту простих українців. Наш курс на партнерство з країнами Євросоюзу зумовлений саме тим, що дійова міжнародна інтеграція України, і агрокластера “Дністер” як її маленької складової – при всіх труднощах і неминучих помилках – є тим магістральним шляхом, який веде до вищеозначених цілей набагато швидше. Власне, сама ідея створення агрокластера, уся наша робота спрямована виключно на підвищення ефективності роботи аграрного сектору, загальнодоступний вихід на світовий ринок українських товаровиробників, та стабільне зростання рівня загальнонаціонального добробуту.

– Сергію Пилиповичу, яким Ви бачите агрокластер “Дністер”, приміром – через рік?

– Ми знаходимось поки що лише на старті нашого шляху, тож сьогодні важливо зміцнити наш фінансовий, технологічний, інтелектуальний ресурс, адже це та сила, що рухає агрокластер вперед. Зараз нашій команді товаровиробників, перед якою поставлене серйозне завдання виходу на світовий ринок сільськогосподарської продукції, просто не обійтись без практичного навчання, стажування, постійного підвищення технологічного та інтелектуального рівня. Досвід цивілізованого світу у вирощуванні, переробці і ефективного продажу сільгосппродукції не є секретним, але для цього нам потрібно терпляче вчитись і зростати – брати участь у різноманітних форумах, конференціях, виставках, тематичних зустрічах, не соромитись запитувати колег, як вирішувати ті чи інші проблеми, з якими не так давно стикалися вони самі. З-поміж найважливіших питань виокремлю створення в рамках агрокластера сучасної комплексної наукової лабораторії, адже сьогодні, аби визначити якість вирощеної продукції, українські, і зокрема – вінницькі – виробники вимушені відправляти її до Польщі і Німеччини, витрачаючи на це чималі кошти.

– Що у найближчих планах агрокластера “Дністер”?

– Насамперед, ми налаштовані залучити зарубіжних партнерів, які допоможуть у створенні сучасної лабораторії – це спростить та прискорить процес сертифікації. Це прискорить розвиток агрокластера, і відкриє перед його учасниками нові можливості. У перспективі – будівництво нових заводів з переробки вітчизняної сільгосппродукції, що стане найкращим свідченням ефективності проекту під  назвою “Міжнародний агрокластер “Дністер”, і зміцнить позиції українських товаровиробників на світовому ринку аграрної продукції. Напевно, варто нагадати, що Україна з її унікальними чорноземами, природнім потенціалом, великими можливостями у вирощуванні екологічно чистої продукції органічного походження, власне, сама є дуже привабливим ринком для світових інвесторів… Саме час усім нам згадати пророчі шевченкові слова: “І чужого научайтесь, і свого не цурайтесь”… Якщо ми разом створимо передумови для системного залучення міжнародних інвестицій, передових технологій, для довгострокової взаємовигідної співпраці, це стане нашим пропуском до сім’ї найбільш розвинутих держав світу і єдиним надійним джерелом добробуту для усіх жителів України.

– Перший заступник голови Вінницької ОДА Андрій ГИЖКО:

– Цінність участі у проекті для учасників агрокластера “Дністер” полягає не лише у можливості придбати обладнання та підвищити технологічний рівень виробників аграрної продукції, але й у можливості отримати цінний досвід цивілізованого, правового, справді європейського способу вирішення усіх ринкових питань. Це робить нас сильнішими і дозволяє разом швидше подолати шлях на світовий ринок. Бажаю учасникам агрокластера “Дністер” реалізації усіх задумів і планів!

– Регіональний менеджер проекту “Транскордонна мережа для інноваційного сільського господарства”, голова Єврорегіону “Дністер” Сергій ТАТУСЯК:

– Сьогодні, коли велика частина товаровиробників заявляє про готовність виробляти екологічно чисту продукцію особливо актуальною стає тема практичних досліджень. З цією метою ми закупили в Чехії і встановили у вінницькому Інституті кормів та сільського господарства “Поділля” амінокислотний аналізатор ААА500 вартістю 80000 €. Це перше в Україні обладнання світового рівня, яке стане основою для проведення сертифікації продукції товаровиробників – учасників нашого агрокластера.

– Президент міжнародного агрокластера «Дністер» Василь ПЕТРИЧЕНКО: 

-Агрокластер «Дністер» є неприбутковою організацію на основі добровільності та самоврядності, що дає можливість об’єднати товаровиробників з конкретними цілями, і водночас – спонукати фермерів України та Молдови до розвитку. Сьогодні агрокластер займається,  насамперед, науковими дослідженнями і вивченням ринків суміжних країн, що сприяє виходу наших товаровиробників на транскордонну співпрацю. Не секрет, що Європі вигідно використовувати безцінну сировинну базу, яка є в Україні і Молдові, а ми, зі свого боку знаємо, як нашим товаровиробникам привабити іноземних покупців.

– Заступник директора департаменту агропромислового розвитку, екології та природних ресурсів Вінницької ОДА Валентина КИРИЛЮК:

Реалізація проекту «Транскордонна мережа для інноваційного сільського господарства» повністю відповідає Стратегії регіонального розвитку Вінницької області до 2020 року. Головні завдання агрокластера – вивчення прогресивного закордонного досвіду, налагодження експортної діяльності, впровадження передових технологій, підвищення конкурентоспроможності агропромислового виробництва – це водночас і пріоритети економічної стратегії АПК Вінницької області.

– Директор Інституту Інституту кормів та сільського господарства “Поділля” Національної академії аграрних наук України Олександр  КОРНІЙЧУК:

– Агрокластер “Дністер” – це інформаційний майданчик для комунікації його учасників – товаровиробників, науково-дослідних, освітянських установ, ЗМІ, громадських організацій, що дає можливість ділитись інформацією з метою виходу на іноземний ринок. Сьогодні важливо зацікавити у співпраці  малий і середній бізнес, адже великі товаровиробники, холдинги мають набагато більше фінансових і технологічних можливостей. Учасники кластера мають можливість отримувати на тренінгах необхідні знання – у виборі, вирощуванні, зберіганні продукції. Окрема тема – сертифікація органічної продукції, особливо зважаючи на те, що Україна увійшла в СОТ. Це – дуже привабливий напрямок для наших виробників, але він потребує суворого дотримання вимог технологій вирощування.

Гендиректор підприємства “Bio Farm Organic Group Of Companies” Світлана ВІЯЗЛОВСЬКА:

– Впевнена, що за теперішніх темпів розвитку наші виробники можуть задовольнити зростання попиту європейського ринку на органічну продукцію з України. Товарна структура органічного експорту Загалом відповідає загальноаграрному: найбільше за обсягом експортується кукурудзи, пшениці, сої, ячменю, соняшнику, ріпаку, фруктів, ягід, причому стійкою є тенденція зростання обсягів постачань: так, експорт з України органічного жита у 2017 році збільшився в п’ять разів!

Генеральний директор “Еко-Ніка” Олена ГУР’ЄВСЬКА:

– Агрокластер “Дністер” – це об’єднання зусиль в один потужний ресурс, здатний сприяти виходу України на світовий ринок. Заслуга агрокластера, перш за все, у тому, що він об’єднує людей. Це особливо важливо зараз, коли конкурувати з великими компаніями і монополістами представникам малих підприємств дуже важко. Важливо також, що агрокластер працює не лише з аграріями України, а й намагається відновити зв’язки, втрачені з розпадом Союзу.

Директор компанії “Prograin Organic” Спартак КІЛАТ (Spartac CHILAT):

– Приємно, що наші ініціативи були почуті органами центральної влади. Наша співпраця, що почалася у 2015 році, прискорила процес адаптації місцевого законодавства до законодавства ЄС. Якщо для бізнесу три роки – ціла вічність, то для органів центральної влади це – хороший результат. Варто також відзначити, що важливою ініціативою центральної влади було виділення коштів для субсидування органічного сектора Молдови.

Заступник генерального директора IM “Bio Company Raps” SRL Габріел ЧЕБОТАРЬ (Gabriel CHEBOTARІ):

– Хороші перспективи є у всіх компаній, що входять в агрокластер “Дністер” – аграріїв, сільгоспвиробників, переробників сільгосппродукції, логістів, а об’єднання – це найголовніше, що сьогодні потрібно нам усім. Якщо кожен буде робити свою справу якісно, ​​професійно, можемо отримати відмінний результат. Отримавши європейську сертифікацію, ми одразу опинимося на крок попереду конкурентів!